Prijs vergelijking Kia Stinger 3.3 T-GDI

0

Kia heeft een prijskaartje gehangen aan de vernieuwde Stinger. Het halo-model binnen de sportieve line-up heeft subtiele designupdates gekregen en is voorzien van meer features en assistentiesystemen. De Stinger is er voortaan alleen nog maar met de sterkste aandrijflijn, maar is ook te bestellen als Pro met nog meer luxe en een met suède afgewerkt interieur. Optimalisatie van het verbruik zorgt ervoor dat de instapprijs van de 366 pk sterke fastback fors lager (namelijk 10.000 euro) is dan voorheen.

Sinds zijn introductie in 2017 zijn er inmiddels meer dan 10.000 exemplaren van het halo-model van Kia in Europa verkocht. Dat is minder dan waar de importeurs van het Koreaanse automerk op gehoopt hadden, maar zij wilden de imagobouwer uit het gamma toch koesteren. Er is altijd de hoop dat een klant de showroom binnenkomt om de Stinger te bewonderen, en het pand verlaat met een koopcontract voor bijvoorbeeld de ProCeed 1.6 T-GDI GT op zak. Vandaar dat het model mocht blijven, maar de minder tot de verbeelding sprekende 4 cilinder versies zijn wel geschrapt.

Dat de topversie 3.3 T-GDI mocht blijven, komt doordat in de afgelopen 4 jaar verreweg de meeste van de Europese Stinger kopers voor deze sterkste variant heeft gekozen. De betreffende V6 benzinemotor levert zijn piekvermogen van 366 pk bij 6.000 tpm. Dankzij de dubbele turbocompressoren is zijn maximum koppel van 510 Nm over een breed toerentalbereik (1.300 tot 4.500) beschikbaar. Met een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 5,4 seconden en een topsnelheid van 270 km/u is de Stinger de snelste Kia van dit moment. Hij wordt standaard geleverd met een 8-traps automaat en vierwielaandrijving.

Kia heeft het gewaardeerde design van de Stinger bewust niet significant gewijzigd. De meest opvallende vernieuwing bevindt zich aan de achterzijde. Het gewijzigde LED verlichtingscluster bestrijkt de gehele breedte van de auto en is geïntegreerd in het design van de subtiele achterspoiler. De nieuwe richtingaanwijzers bestaan uit 10 individuele LED units die zijn gerangschikt in een rasterpatroon dat is geïnspireerd op de iconische, geblokte vlag uit de autosport. Van opzij vallen de andere 19 inch lichtmetalen velgen op die het dynamische karakter van de Stinger extra moeten benadrukken. Het halo-model van Kia is nu verkrijgbaar in 10 verschillende carrosseriekleuren, waaronder het nieuwe Ascot Green metallic.

Ook het interieur van de vernieuwde Stinger heeft een aantal updates ondergaan. Het design is weliswaar ongewijzigd, maar de nieuwe, meer hoogwaardige materialen moeten zorgen voor een luxere sfeer. Mooie voorbeelden van de subtiele wijzigingen zijn volgens Kia de metalen afwerking van delen van het stuur en de chromen rand rond het instrumentenpaneel. De achteruitkijkspiegel is nu frameloos, voor een hightech look en beter zicht naar achteren. De nieuwe sfeerverlichting is nu in 64 kleurtinten in te stellen. De Stinger is standaard uitgerust met nappa lederen bekleding in rood of zwart. Ook van de partij zijn onder meer een Harman Kardon  premium sound systeem met 15 speakers, een Head-up display, elektrisch verstel-, verwarm- en ventileer- voorstoelen, een elektrisch verstelbare stuurkolom en een automatische achterklep. Het interieur is afgewerkt met Nappa leder (naar keuze rood of zwart) en de hemelbekleding is van suède.

De Pro uitvoering heeft een interieur dat is voorzien van met suède beklede sportstoelen en idem afwerking van het dashboard en de deurpanelen. Het interieur van de deze versie onderscheidt zich ook met zijn rode veiligheidsgordels en rode stiksels. Andere uitrusting kenmerken zijn onder meer een 360 graden camera, een Blind Spot View Monitor met live videobeelden, uitstap-beveiliging en een groot glazen schuif/kantel dak.

De vernieuwde Stinger is voorzien van de nieuwste infotainment- en connectiviteitssystemen van Kia met 10,25-inch breedbeeld touchscreen. Dankzij de Bluetooth multiverbinding kunnen gebruikers 2 mobiele apparaten tegelijk koppelen: één voor handsfree bellen en multimediagebruik; de andere alleen voor mediagebruik. Met het geavanceerde, in delen te splitsen scherm kunnen gebruikers verschillende voertuigfuncties tegelijkertijd bedienen of monitoren. Het nieuwe systeem biedt Apple CarPlay, Android Auto en is ook via spraak te bedienen. Eveneens nieuw is het 7 inch Supervision cluster, het digitale instrumentenpaneel met haarscherpe graphics én Remote Engine Start waarmee de 3.3 T-GDi benzinemotor op afstand is te starten. Kia heeft een groot aantal van de veiligheid & assistentie systemen van de Stinger vernieuwd en het arsenaal verder uitgebreid met nieuwe features. Enkele voorbeelden zijn de nieuwe autonome noodremassistentie (FCA) dat ook ingrijpt bij het links afslaan op een kruising bij tegemoetkomend verkeer, en de adaptieve cruise control (NSCC) die nu samenwerkt met het navigatiesysteem waarbij de snelheid automatisch wordt aangepast bij het nemen van bochten.

KiaBMWJaguarMercedes-Benz
Stinger4-serie Gran Coupé M SportXF R-DynamicCLS
3.3 T-GDI AWD GT Pro40i xDrive High Executive P300 AWD SE 350 Premium Plus
92.490 euro91.685 euro93.806 euro93.427 euro

Bestellen kan per direct. De gewone uitvoering kost 89.995 euro. Voor de Pro versie van de Stinger rekent de dealer 92.490 euro. Net als elke andere Kia wordt ook het halo-model geleverd met 7 jaar of 150.000 kilometer garantie.

 

Reageren is niet mogelijk.