Tesla op de vingers getikt vanwege personeelsbeleid

0

Tesla heeft meerdere keren de rechten van zijn werknemers geschonden. Onder andere een bericht van topman Elon Musk op Twitter was in strijd met Amerikaanse wetgeving. Dat oordeelde de National Labor Relations Board, die er in de Verenigde Staten op toeziet dat werknemers kunnen opkomen voor hun werknemersrechten.

De Amerikaanse fabrikant van elektrische personenwagens ging onder andere in de fout door een werknemer te ontslaan die zich ook actief inzette voor een vakbond. Daarnaast zou een opmerking van Musk op Twitter over de gevolgen van werknemers als ze zich bij een vakbond aansluiten neerkomen op intimidatie en een dreigement.

In de bewuste tweet schreef Musk: “Waarom zou je contributie aan de vakbond betalen en zonder reden jouw aandelenopties opgeven?”. Daarmee suggereerde hij dat hij die bonus zou intrekken bij personeel met een vakbondslidmaatschap, zo oordeelde de National Labor Relations Board. Dreigen met straffen voor werknemers die zich in een vakbond verenigen, is verboden in de Verenigde Staten.

Tesla wordt nu opgedragen de ontslagen werknemer weer een baan aan te bieden. Ook moet Musk het Twitter bericht over de aandelenopties, dat uit 2018 stamt, verwijderen. De National Labor Relations Board heeft niet de bevoegdheid om boetes op te leggen. Het is voor Tesla overigens mogelijk om in beroep te gaan tegen het oordeel. Mogelijk doet de autofabrikant dat ook, want Musk heeft altijd volgehouden niets fout te hebben gedaan.

Reageren is niet mogelijk.