Rijbewijs wordt duurder en ingewikkelder

0

Autorijlessen en rijexamens moeten flink veranderen. Dat staat in een conceptrapport van de commissie die onderzoek deed naar de rijschoolbranche. De notitie verschijnt 14 april pas, maar de documenten van de commissie Roemer lekten voortijdig uit.

De onderzoekers pleiten voor meerdere theorie- en praktijktoetsen om een rijbewijs te halen. Ook willen ze strengere eisen voor instructeurs en rijscholen, en pleiten ze voor een nieuwe inspectie die kijkt of rijlessen de gewenste kwaliteit hebben.

Als de overheid de aanbevelingen overneemt, zijn leerlingen meer geld kwijt. Dat heeft een aantal oorzaken. Zo verdwijnen er waarschijnlijk rijscholen, waardoor de overblijvers meer geld kunnen vragen. Ook moeten rijinstructeurs opleidingen gaan volgen om te voldoen aan de strengere eisen.

Vorig jaar kreeg voormalig SP leider Emile Roemer het verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen om de kwaliteit van de rijschoolbranche te onderzoeken. Volgens het ministerie zijn er de laatste jaren steeds meer signalen van misstanden in de sector. Bijvoorbeeld over slecht financieel beleid, fraude door rijscholen bij examens en het onjuist informeren van consumenten over slagingspercentages.

Roemers rapport wordt op 14 april aan de minister aangeboden. De betrokken partijen willen voor die tijd niet ingaan op de resultaten.

Reageren is niet mogelijk.