Tesla had beste kwartaal ooit

0

Terwijl de verkoopaantallen van heel wat automerken te wensen overlaten, heeft Tesla er zijn beste kwartaal ooit opzitten.

De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s wist tijdens het eerste kwartaal 184.400 personenwagens af te leveren. Dat is iets meer dan wat analisten voorspelden en het zal de reeds torenhoge aandelenkoers van Tesla wellicht nog verder de hoogte in jagen. Het vorige kwartaalrecord dateert van eind vorig jaar.

De 184.800 geleverde auto’s waren bijna allemaal van het type Model 3 en Model Y. Er werden slechts 2.020 stuks van de Model S en X afgeleverd. Tijdens de laatste 3 maanden van 2020 waren dat er nog bijna 10 keer zoveel. Een tijdelijke productiestop voor de introductie van gefacelifte versies van de grote Tesla modellen heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Topman Elon Musk laat trouwens weten dat die nieuwe edities door de markt goed ontvangen worden.

Hoewel het niet uit de nieuwe recordcijfers af te leiden valt, zou ook Tesla te lijden hebben onder het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Dat zorgt in de auto-industrie her en der voor productievertragingen. Analisten gaan ervan uit dat Tesla dit jaar meer dan 850.000 auto’s kan verkopen. Het merk realiseert momenteel onder meer aanzienlijke groei in China.

Tesla heeft in het eerste kwartaal 180.338 nieuwe auto’s van de band laten rollen. In dezelfde periode vorig jaar produceerde het merk 102.672 exemplaren. Ging het vorig jaar om 87.283 exemplaren van de Model 3 en Model Y, en daarnaast om 15.390 eenheden van de Model S en Model X, dit jaar werden die grote Tesla modellen in de eerste 3 maanden van het jaar helemaal niet meer gebouwd en bestond de productie uitsluitend uit de Model 3 en de Model Y.

Tesla benadrukt opnieuw dat het aantal afleveringen “conservatief geraamd kan zijn omdat we een auto alleen meetellen als hij daadwerkelijk door de klant in ontvangst is genomen”.

Reageren is niet mogelijk.