Volvo en NVidia ontwikkelen superchip voor autonoom rijden

0

De toekomstige generatie Volvo modellen zal gebruikmaken van NVidia Drive Orin superkrachtige chip voor de computer die het autonoom rijden moet regelen. Beide bedrijven hebben hiervoor een nauw samenwerkingsprogramma op poten gezet.

Volvo gaat haar SPA2 architectuur aanpassen aan informaticaoplossingen die de op dit platform gebaseerde modellen in staat moet stellen de controle over te nemen op de snelweg (als de omstandigheden dat toelaten). NVidia werd gekozen als exclusieve partner. Het bedrijf ontwikkelde een technologie op basis van één enkele chip (SoC). Het complete systeem werd Drive Orin gedoopt en omvat alle geïntegreerde circuits, het geheugen en de microprocessoren. Het geheel kan 254.000 miljard operaties per seconde verwerken. Een dergelijk vermogen is onmisbaar voor autonoom rijden. Deze chip zal trouwens geïntegreerd zijn in een computer die Volvo speciaal voor die taak in de betreffende modellen gaan installeren.

Dankzij zijn rekenvermogen en zijn beeldverwerkingscapaciteiten kan NVidia Drive Orin de analyse van gegevens afkomstig van sensoren (waaronder Lidars) voor zijn rekening nemen. Bovendien zal het systeem samenwerken met de intern ontwikkelde software, evenals met noodsystemen voor het rijden en het remmen. NVidia is ookde exclusieve partner van Volvo voor de centrale computer. Die wordt gevoed door NVidia Drive Xavier voor de basissoftware, het energiemanagement en de rij hulpsystemen. Deze 2 systemen moeten samen het autonoom rijden veilig en efficiënt maken.

Het eerste model dat uitgerust zal zijn met Drive Orin wordt de XC90 van de volgende generatie. Die arriveert in 2022 in de showrooms en zal onder andere leverbaar worden in een 408 pk sterke volledig elektrische uitvoering.

 

Reageren is niet mogelijk.