Audi introduceert na 2026 geen nieuwe verbrandingsmotoren meer

0

Na 2026 wil Audi alleen nog elektrische auto’s introduceren. Vanaf dat jaar zullen er geen nieuwe modellen met een verbrandingsmotor meer op de markt verschijnen. Ook hybride modellen zijn vanaf 2027 taboe. verschijnen. De laatste auto met een verbrandingsmotor wordt een Q model. Die introduceert Audi in 2026.

De plannen betekenen dat de A3 geen directe opvolger meer krijgen. Audi zal de elektrisch aangedreven opvolger van deze compacte middenklasser onder een andere naam introduceren. De volgende generatie A6, die voor eind 2023 op de rol staat, wordt een overgangsmodel. Van de nieuwe editie verschijnt zowel een volledig elektrische versie als conventioneel aangedreven uitvoeringen. De eerste variant, A6 e-Tron genaamd, krijgt een ander type onderstel dat samen met Porsche specifiek voor elektrische modellen is ontwikkeld. Op deze architectuur debuteren in 2022 al de Q6 e-Tron en de nieuwe elektrische Porsche Macan. Audi presenteerde eerder dit jaar al een conceptversie van de A6 e-Tron. Dit model wordt ook weer als Avant leverbaar. In 2024 kunnen wij een compleet nieuwe A4 verwachten. Die zal louter in volledig elektrische vorm worden aangeboden. (Stekker) hybride varianten zijn niet gepland.

De voor 2026 aangekondigde laatste Audi met een verbrandingsmotor wordt waarschijnlijk de Q1. Die dient als opvolger van de A1. Audi wil dit model tot en met 2032 blijven verkopen, maar in principe gaat het merk zich na 2026 helemaal focussen op elektrische auto’s. De nieuwe strategie is opgesteld door de nieuwe CEO van het bedrijf, Markus Duesmann. Ook Herbert Diess, de baas van moederbedrijf Volkswagen, heeft er zijn zegen aan gegeven.

Het jaar 2026 is direct te linken aan de Euro 7 emissienorm. Die wordt naar verwachting rond 2025 ingevoerd. Duesmann gaf eerder aan dat Audi de huidige generatie motoren aan ‘de nieuwe eisen’ wil laten voldoen in plaats van nog een keer helemaal met een schone lei te beginnen. Eind 2020 werd er nog gewaarschuwd dat Euro 7 eigenlijk de facto al het einde van de brandstofmotor zou betekenen, maar onlangs kwam naar buiten dat de emissienorm toch iets milder lijkt te worden. Mild genoeg waarschijnlijk voor Audi om de huidige motoren nog een paar jaar aan te houden, om er vervolgens beetje bij beetje afscheid van te nemen.

Met uitzondering van de Q1 wordt in 2030 dan mogelijk de laatste Audi met brandstofmotor verkocht. Eerder gaf Audi Sport immers aan dat 2030 ook het jaar is dat er geen RS model meer zonder stekker te koop zal zijn. Concurrent Daimler versnelt haar plannen voor de introductie van elektrische modellen onder de merknaam Mercedes-Benz. Deze fabrikant wil enkele nieuwe ontwerpen die voor 2024 waren gepland een jaar eerder introduceren.

 

Reageren is niet mogelijk.