Ook met 7 zitplaatsen koning in het terrein: test Jeep Grand Cherokee L

0

Dit is de eerste grote SUV van Jeep met 3 zitrijen: de Grand Cherokee L. Het aantal zetels past goed bij het aantal sleuven van de grille, maar dat is natuurlijk hooguit bijzaak. Met deze Grand Cherokee van de vijfde generatie kan Jeep onder andere gaan concurreren met de Audi Q7, BMW X7 en Mercedes GLS. Overigens komt er in 2022 ook een versie met 2 zitrijen.

De richtlijn tijdens de ontwerpfase van deze Jeep was: “houd het comfortabel en stijlvol, maar zorg ervoor dat hij overal kan gaan waar zijn voorgangers ook kwamen”. Ik heb een dag door kunnen brengen met 4 varianten van de Grand Cherokee L, cruisend op snelwegen, kronkelend in de bergen, met een meer dan 3.000 kilo zware aanhanger en zelfs klimmend over rotsblokken. Het is de hoogste tijd om verslag uit te brengen van die kennismaking!

Spoiler alert: deze nieuwe Jeep is een welkome aanvulling op het bestaande SUV aanbod. Want hoeveel modellen zijn er eigenlijk die enerzijds 7 zitplaatsen bieden en anderzijds in het terrein even ver komen als de Wrangler? Geen, enkele op de meer rudimentaire Land Rover Discovery na. De Grand Cherokee L zal zich in goed uitgeruste Overland uitvoering zeker kunnen positioneren als de meest capabele grote SUV met 3 zitrijen dankzij een ultramodern fulltime 4WD systeem met een lage gearing, techniek waarmee de helling & rol hoeken bewaakt kunnen worden en een camera om een ​​beeld te geven van wat zich net over de heuvel bevindt die jij aan het beklimmen bent, compleet met richtlijnen om aan te geven waar de banden naartoe gaan.

Op papier is de bodemvrijheid ongeveer hetzelfde als bij de vorige Grand Cherokee met 2 zitrijen, waarbij de nieuwe L versie slechts licht toegeeft qua nadering-, en vertrekhoeken. Met de standaard stalen ophanging kan de Jeep minder sterke hellingen aan, maar de Overland versie beschikt over luchtvering waarmee de bodemvrijheid kan worden gemaximaliseerd. Alle 3 de beschikbare tussen bakken maken gebruik van een actieve koppelverdeling van voor naar achter met een ontkoppeling van de vooras voor een lager brandstofverbruik.

Als Limited 4×4 beschikt de Grand Cherokee L over het Selec-Terrain systeem, dat 5 modi heeft om verschillende functies aan te passen aan verschillende omstandigheden (auto, sport, rots, sneeuw, modder/zand). De Overland uitvoering krijgt standaard Quadra-Trac II, die een lage gearing plus afdalingshulp toevoegt en Quadra-Lift luchtvering voor een hoogteverstelling van 11 centimeter. De meest serieuze avonturiers zullen het Off-Road pakket aanvinken om 18 inch wielen te krijgen met terreinbanden, bodem beschermplaten en Quadra-Drive II, die een elektronisch bediend sper differentieel toevoegt (de Grand Cherokee L Summit beschikt ook over dit stukje techniek, maar met minder terreinoptimale 20- of 21-inch wielen plus banden). Met hulp van een camera doorkruis ik stapels boomstammen en een agressieve rotsstapel die de meeste mensen in een SUV van 160.000 euro bij voorkeur zouden willen ontwijken.

Ik kruiste ook een veld waarin de diagonaal tegenover elkaar geplaatste wielen op een hoogteverschil van meer dan 60 centimeter werden geplaatst. De geleiding en tractie was indrukwekkend, vooral gezien het niet-agressief ogende loopvlak van de Michelin Primacy XC All-Season banden. De toekomstige Trailhawk uitvoering zou met knobbelige banden, meer bodemvrijheid en een lagere (numeriek hogere) kruipverhouding, nog meer een mannetjesputter moeten zijn. Met name die laatste aanpassing is nuttig, want de Overland versie (met Off-Road-pakket) vereiste in sommige situaties zoveel gaspedaalinput dat wanneer een band eindelijk een hindernis overwonnen had, het noodzakelijk was om onmiddellijk op de rem te trappen.

In Nederland zal de interesse waarschijnlijk meer uitgaan naar de in ruw terrein minder capabele, maar uiterst luxueuze Summit uitvoering. Die biedt een grandeur op Bentley niveau met diamanten stiksels op de deurpanelen, geperforeerde Palermo lederen stoelen, gewaxt walnoot houtfineer op zowel het dashboard als de deurpanelen en een ‘over the top’  950 watt, 17-kanaals McIntosh geluidssysteem met 19 speakers. De ‘Bentley droom’ wordt echter (ruw) verstoord als je merkt dat de stoelen op de middelste rij handmatig moeten worden neergeklapt en verschoven om toegang te krijgen tot de derde rij. Ook de kwaliteit van sommige plastic materialen die zich lager op het dashboard en in de deurpanelen bevinden, kunnen niet tippen aan die van de Bentayga. Maar goed, die SUV kost dan ook flink meer dan afgerond 160.000 euro.

Er is overigens ook een Laredo basismodel die omgerekend met achterwielaandrijving 85.000 euro kost, of circa 90 mille met AWD. Om een indruk te krijgen van de progressie die autofabrikant Fiat Chrysler Automobiles de laatste jaren heeft gemaakt, heb ik voor de kennismaking met deze instapuitvoering van de Grand Cherokee L ook een blokje om gemaakt met zijn broer met 3 rijen van Dodge: de Durango GT (kost omgerekend 90.000 euro). De veel nieuwere Jeep kwam meteen over als de stillere, soepeler rijdende en meer verfijndere van de twee. Ja, de plastickwaliteit van het bovenoppervlak van het instrumentenpaneel is niet veel bijzonders bij de Laredo versie en de met stof beklede stoelen fluisteren “Emerald upgrade bij de verhuurbalie”, maar het dashboard en de armleuningen zijn netjes afgewerkt met stiksels en de standaarduitrusting is redelijk omvangrijk: een volledig digitaal en configureerbaar 10,1 inch instrumentenpaneel, adaptieve cruisecontrol met rijstrookassistent en rem hulp bij botsingen met voetgangersdetectie. Het 8,4 inch standaard infotainment scherm beschikt over een groot zwart frame om jou er aan te herinneren dat er een 10,1 inch upgrade beschikbaar is en de pixeldichtheid is ongeveer de helft van die van de grotere schermen, maar het ziet er nog steeds helder en scherp uit en geeft veel informatie weer.

Qua voet ruimte op de derde rij zorgt de Grand Cherokee L niet voor paginanieuws, maar er zijn verschuifbare stoelen op de middelste rij beschikbaar zodat er voor de passagiers achterin toch voldoende bewegingsvrijheid kan worden gecreëerd. De tussenliggende uitrustingsniveaus Limited, Overland en Summit bieden ieder een upgrade als het gaat om de bekleding van het meubilair met eerst Capri, dan Nappa en ten slotte Palermo leer. Daarnaast maken zij hun meerprijs waar met luxe functies zoals motoren om de achterklep en de derde zitrij te bedienen, meer (9) luidsprekers, een 506 watt Alpine audiosysteem en meer.

Hoe is het rijgedrag op de weg? Volwassen. Vergeleken met het oude model met 2 zitrijen, is de Grand Cherokee L bijna 40 centimeter langer. Toch is Jeep erin geslaagd om het gewicht binnen 1 procent van elkaar te houden en tegelijkertijd de torsiestijfheid met 13 procent te verhogen en de buigstijfheid met 18 procent. Deze stevige basis ondersteunt een nieuwe voorwielophanging met virtuele stuur as en een opnieuw afgestelde multi-link achterophanging. Het hele pakket voelt verfijnder aan en voldoet aan de in de inleiding genoemde ontwerpinstructie. In bochten blijft de carrosserie opmerkelijk vlak en banden gepiep is minimaal, zelfs op het op terrein gebruik geoptimaliseerde 18 inch Michelin Primacy XC schoeisel die standaard is op de Laredo uitvoering.

De rijkwaliteit is reeds uitstekend op stalen veren en 18 inch banden, maat de luchtvering op de Overland en Summit modellen voegt adaptieve demping toe, waardoor de carrosserie beter onder controle wordt gehouden bij het uitvoeren van links/rechts manoeuvres of bij de overgang van een dalend parcours in een stijging (of andersom). Maar de koetswerkcontrole met de basisophanging is reeds verdomde goed en bepaalde hobbels zijn bij de duurdere uitvoeringen van de Grand Cherokee L meer merkbaar vanwege de kortere zijwanden van hun 275/45R21 banden.

Hoe zit het met de prestaties? Ik verwachtte dat de Jeep Grand Cherokee L met zijn Pentastar V6 identiek zou presteren als zijn voorganger, aangezien zij vrijwel identiek zijn qua vermogen, gewicht, banden en transmissie. Met V8 motor die over andere overbrengingsverhoudingen beschikt, zou het nieuwe model mogelijk een tiende of twee van de sprinttijd van zijn voorganger kunnen afschaven. Dit betekent natuurlijk dat de aanstaande Grand Cherokee met 2 (komt in 2022) waarschijnlijk nog sneller zal zijn, om nog maar te zwijgen van mogelijke SRT uitvoeringen die nog moeten komen. Maar de V6 motor motiveert een lege Grand Cherokee L met meer dan voldoende verve en de 5,7 liter grote V8 variant kwam met een zware boot op de trailer relatief gemakkelijk op snelheid.

Fractioneel grotere remschijven en klauwen vergroten het oppervlak van de blokken met 8 procent vóór en 14 procent achter. Dit zou de remafstanden moeten verkleinen, maar de echte winst doet zich voor bij het rempedaalgevoel. De remmen grijpen heel dicht bij de bovenkant van de pedaaluitslag aan en hun beet is altijd lineair, wat snel vertrouwen opbouwt. Voor diegenen die vaak met een trailer rijden is het belangrijk om te weten dat Jeep weliswaar een systeem biedt dat het slingeren van de aanhanger vermindert, maar techniek die automatisch rem ingrepen kan uitvoeren ontbreekt en hetzelfde geldt voor een dodehoekbewaking systeem dat automatisch rekening houdt met de lengte van de trailer. Dus als jij een lange of zware trailer sleept, zorg er dan voor dat die is uitgerust met sterke remmen en controleer de spiegels goed bij het wisselen van de rijstrook.

80%
80%
Awesome

Is de nieuwe Jeep Grand Cherokee L het wachten waard? Nee, want in deze vorm zal hij niet onze kant op komen. Maar voor de gepland stekker hybride uitvoering zijn er wel afzetkansen. Dat geldt ook voor de soortgelijke 'korte' versie met 5 zitplaatsen. Beide carrosserievarianten kunnen als PHEV rekenen op een systeemvermogen van 380 pk, afkomstig van een 2,0 liter grote 4 cilinder en een assisterende elektromotor. Aan koppel is er maximaal 637 Nm beschikbaar en de accucapaciteit bedraagt 17 kWh.

Dan kan deze Jeep een aanrader zijn als jij serieus van plan bent om geasfalteerde wegen te verlaten om onverharde paden te verkennen. Ook als jij regelmatig richting de 3.000 kilo moet slepen, is er veel wat voor deze Grand Cherokee L pleit. Maar ook als jij al dan niet routinematig basketbaljeugd vervoert, kan deze Amerikaanse SUV goed gezelschap zijn. Ja, ook in 7-persoons vorm is er sprake van een echte Jeep.

  • 8
  • Beoordelingen door bezoekers (11)
    8.2

Reageren is niet mogelijk.