Tesla roept massal auto’s terug in China na softwareprobleem

0

Tesla heeft meer dan 285.000 auto’s in China teruggeroepen vanwege een veiligheidsprobleem in de software. Het gaat om het rij hulpsysteem dat niet naar behoren functioneert. In sommige gevallen wordt deze assistent onbedoeld geactiveerd, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden, zoals een plotselinge verhoging van de snelheid.

Het gaat onder andere om bijna 250.000 exemplaren van de Model 3 en Model Y die zijn geproduceerd in Tesla’s fabriek in Shanghai. De overige teruggeroepen auto’s zijn geïmporteerde exemplaren van de Model 3. Het gaat om exemplaren die zijn geproduceerd tussen december 2019 en juni 2021. De in China  gebouwde teruggeroepen auto’s zijn goed voor 93,7 procent van alle voertuigen die in de Tesla fabriek in Shanghai zijn gemaakt, zo blijkt uit cijfers van de China Passenger Car Association. In totaal verkocht Tesla vorige maand in China 33.463 lokaal geproduceerde voertuigen.

De terugroepactie is een nieuw tegenslag voor de Amerikaanse autofabrikant op de Chinese markt. Het consumentenvertrouwen in het merk verminderde de afgelopen maanden na slechte publiciteit over de behandeling van klachten. Zo werd er in april geprotesteerd op de autoshow van Shanghai, de grootste autobeurs ter wereld. Een ontevreden klant klom daar op een Tesla en schreeuwde haar ongenoegen uit over de wijze waarop het bedrijf haar klachten over defecte remmen afhandelt. De vrouw droeg tevens een T-shirt met de tekst “de remmen werken niet”. Tesla trok vervolgens publiekelijk het boetekleed aan en beloofde zijn klanten kwaliteitsverbeteringen. Het is ongebruikelijk dat Tesla in het openbaar schuld erkent.

Reageren is niet mogelijk.