Nieuwe Mercedes Citan wederom op Kangoo basis

0

Mercedes heeft de nieuwe generatie Citan onthuld. Die deelt net als voorheen de techniek met de Renault Kangoo, maar onderscheidt zich optisch nu sterker van zijn Franse donor. Daardoor is er sprake van een sterkere eigen persoonlijkheid met meer Mercedes trekjes.

De nieuwe Mercedes-Benz Citan Tourer (de personenwagen versie) biedt keuze uit 3 verbrandingsmotoren, waarvan 1 op diesel draait. De andere 2 zijn benzine units. Die hebben als typeaanduiding ‘110’ en ‘113’ en zijn respectievelijk 102 pk en 130 pk sterk. Dit vermogen is afkomstig van een 1,3 liter grote Renault motor. Mercedes-Benz levert deze krachtbron zelf ook in onder andere de A klasse. Als ‘113’ heeft de Citan een topsnelheid van 183 km/u. De dieselversie heeft een longinhoud van 1,5 liter en ontwikkelt 95 pk. Hij heeft als typeaanduiding 110 CDI.

In een later stadium zal de Kangoo tegen meerprijs met een 7-traps automaat met dubbele koppeling besteld kunnen worden. Andere opties zijn een elektrische parkeerrem en sleutelloze toegang. In de tweede helft van 2022 zal een 6de motorvariant worden geïntroduceerd, namelijk de volledig elektrische e-Citan met een 44 kWh accupakket. Die is 102 pk sterk en deelt zijn architectuur met de Kangoo Z.E. en heeft een rij bereik van 285 kilometer. Mercedes-Benz gaat dit model EQT noemen.

Bij de verkoopstart zal de nieuwe Citan alleen leverbaar zijn in een 4,49 meter lange uitvoering met een wielbasis van van 2,72 meter. Een tot 4,91 meter verlengde versie volgt in het tweede semester van 2022. Naast schuifdeuren beschikt de Citan achter over een grote klep. De Tourer uitvoering is voorzien van 5 zitplaatsen. De verlengde versie wordt een 7-zitter.

Optisch wijkt de nieuwe Citan duidelijk af van de Renault Kangoo. Dat komt vooral door de montage van andere koplampen waarvan de vorm gebaseerd is op de personenwagens van Mercedes. Hetzelfde geldt voor de grille. Ook de luchtinlaten in de voorbumper zijn ontworpen confortm de huidige designtaal van Mercedes-Benz.

Hetzelfde geldt voor het interieur. Daar zien we ronde ventilatieroosters, een echt Mercedes-Benz stuurwiel en een hooggeplaatste radio (of beeldscherm voor het MBUX infotainment systeem. De basisversie beschikt daar reeds over. Ook standaard zijn deurgrepen in carrosseriekleur, led verlichting in het interieur, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, airconditioning en elektrische ramen. Duurdere uitvoeringen bieden ook led koplampen, mistpitten, parkeersensoren achter, 16 inch lichtmetalen velgen, een navigatie functie voor het MBUX systeem, comfortstoelen en lederen bekleding van het stuurwiel.

De tweede generatie Mercedes-Benz Citan zal vanaf half september besteld kunnen worden. De personenwagen versie heeft als extra type aanduiding ‘Tourer’. Dat is overigens niet de luxe variant. Die komt namelijk later als T klasse in de showrooms te staan. Prijzen zijn nog niet bekend. Nissan krijgt overigens ook een variant van de nieuwe Kangoo. Die gaat NV250 heten.

Mercedes-Benz kondigt ook de komst van een camper versie aan. Die is ontwikkeld in samenwerking met VanEssa. Dat bedrijf levert losse camper modules voor de Citan, die daarmee vrij eenvoudig kan worden voorzien van bijvoorbeeld een keukentje, een watertank en natuurlijk een bed. Om belastingtechnische redenen komt deze versie echter niet naar ons land.

 

 

Reageren is niet mogelijk.