Politie wil foto’s van kentekencamera’s voor andere doeleinden gebruiken

0

Foto’s die zijn gemaakt met kentekencamera’s en waarop bestuurders of bijrijders herkenbaar te zien zijn, moeten soms gebruikt kunnen worden in opsporingsonderzoeken. Daarvoor pleit Sjoerd Top, sectorhoofd van de dienst infrastructuur bij de Landelijke Eenheid.

Het gaat om camera’s die onderdeel zijn van het Automatic Number Plate Recognition systeem (ANPR). Deze 300 camera’s staan langs de snelweg en zijn bedoeld om de kentekens van langsrijdende voertuigen te controleren. 55 van deze camera’s kunnen ook scherpere foto’s maken en inzittenden vastleggen.

De camera’s maken opnamen van kentekens. Die worden door speciale software gelezen en vergeleken met nummerborden in de database van de politie. Die beschikt over lijsten met kentekens van voertuigen die door de politie om een of andere reden worden gezocht. Het gaat bijvoorbeeld om autoeigenaren die nog een gevangenisstraf open hebben staan of nog een hoge boete moeten betalen. Ook gestolen auto’s staan in de database. Volgens Top kan met het gebruik van foto’s van kentekencamera’s voorkomen worden dat andere privacygevoelige gegevens opgevraagd moeten worden.

“Ik hoef dan niet van die duizenden onschuldige burgers de telecomgegevens op te vragen, omdat de foto gewoon laat zien wie er achter het stuur zat”, zegt hij tegen de krant. “De wetgever heeft allerlei waarborgen ingebouwd om de privacy zo min mogelijk te schenden, maar op sommige punten is het tegengestelde aan de gang”. Enkel bij ernstige misdrijven, zoals een gewapende overval, moord of een dodelijke aanrijding (waarbij een verdachte is doorgereden), zou Top personen op foto’s willen kunnen herkennen.

Begin deze maand bleek dat politiecamera’s de afgelopen 5 jaar langs de snelweg foto’s hebben genomen van bestuurders en bijrijders zonder dat hier een wettelijke basis voor was. Die foto’s zijn onder meer gebruikt voor opsporing en strafrechtelijke onderzoeken. Het gebruik van de camera’s voor opsporing en inlichtingen werd ruim 2 maanden geleden stilgelegd, liet een woordvoerder van het OM weten. In afwachting van een onderzoek worden de foto’s voorlopig niet meer gebruikt voor “strafrechtelijke doeleinden”.

 

Reageren is niet mogelijk.