Cupra is in 2030 volledig elektrisch

0

Cupra gebruikt de IAA Mobility 2021 om zijn visie op toekomstige elektrische mobiliteit te presenteren. De nieuwste conceptstudie van het jonge automerk, de UrbanRebel, maakte aldaar zijn eerste publieke optreden tijdens de preopening van de nieuwe showroom in München. Tijdens dit event toont de CEO van Cupra, Wayne Griffiths, deze radicale interpretatie van een elektrische stadsauto.

Tijdens het evenement belichtte Griffiths het omvangrijke elektro-offensief van Cupra: “We hebben de ambitie om tegen 2030 een volledig elektrisch merk te zijn. We lanceren dit jaar de Born en de Tavascan komt in 2024 op de markt. Ons aankomende elektrische modelgamma wordt geïnspireerd op de UrbanRebel Concept. We lanceren dit model eerst als Cupra aangezien dit merk zich op volledige elektrificatie concentreert, terwijl Seat zich gaat focussen op hybride aandrijving en efficiënte verbrandingsmotoren”.

De elektrische stadsauto is volgens Griffiths een strategische pijler voor de Volkswagen Groep waar Cupra deel van uitmaakt. De Spanjaarden spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van elektrische stadsauto’s, al is de eindregie in handen van Skoda, terwijl Volkswagen hiervoor het platform levert en Volkswagen dochter Cariad de software. De ambitie is om vanaf 2025 meer dan 500.000 emissievrije B segment personenwagens per jaar in de thuisbasis van Cupra en Seat te produceren voor verschillende merken van de Volkswagen Groep. Hiertoe dient de Spaanse overheid wel met een flinke subsidie over de brug te komen voor een in dit land te bouwen accufabriek. Gebeurt dat, dan kunnen modellen als de UrbanRebel de motor worden achter de transformatie van de lokale auto-industrie. Dat is niet onbelangrijk want Spanje is de op één na grootste autoproducent binnen Europa.

Tijdens de onthulling van de 4,08 meter lange UrbanRebel Concept legde Griffiths uit hoe Cupra nog harder dan verwacht blijft groeien. Sinds de lancering 3 jaar geleden heeft het merk al meer dan 100.000 auto’s verkocht. Gedreven door het succes van de Formentor, die goed is voor twee derde van de afzet in de periode januari t/m augustus 2021, noteerde Cupra een driecijferige groei in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het merk heeft ook zijn oorspronkelijke doel bereikt om in 2021 een omzet van 1 miljard euro te behalen.

Inmiddels is in de Duitse fabriek in Zwickau gestart met de productie van de eerste exemplaren van de Born, de eerste volledig elektrische auto van Cupra. Deze sportieve variant van de Volkswagen ID.3 bewijst volgens Griffith dat prestaties en elektrificatie perfect bij elkaar passen: “De Born vormt de start van ons elektrische productoffensief. Met deze auto willen we het verkoopaandeel van Cupra verhogen tot 20 procent van de totale verkoop van Seat”. De productieversie van de UrbanRebel Concept komt naar verwachting in 2025 op de markt. Griffith belooft voor dat model een opvallend design en een indrukwekkende dynamiek. De Urban Rebel zal worden gebaseerd op het ‘MEB short’ platform van de Volkswagen Groep dat het moedermerk zelf gaat gebruiken voor de productieversie van de ID.Life conceptstudie die ook op de IAA Mobility beurs te zien is.

Reageren is niet mogelijk.