Volkswagen haalt bezem door personeelsbestand

0

Volkswagen dreigt flink het mes te zetten in het aantal arbeidsplaatsen. Als het aan de CEO van Volkswagen, Herbert Diess, ligt dan verdwijnen er tot 30.000 banen op het hoofdkantoor in Wolfsburg. Dit betekent dat een op de vier arbeidsplaatsen geschrapt gaat worden. Het voorstel van Diess is echter in het verkeerde keelgat geschoten bij de Raad van Commissarissen.

De voorgestelde maatregel van Diess zou alles te maken hebben met zijn ambitie om sneller van fossiel aangedreven naar elektrische voertuigen over te gaan. Om die transitie in een hoger tempo te maken, is er simpelweg meer geld nodig. Die financiële middelen denkt Diess vrij te kunnen maken door het hoofdkantoor in Wolfsburg zó te reorganiseren, dat er minder mankracht nodig is. Dat Volkswagen op deze manier ook haar concurrentiepositie kan te verbeteren tegenover rivalen als Tesla, is mooi meegenomen.

Diess (foto) zou meerdere scenario’s hebben geschetst. Een daarvan zou een zeer stevige ingreep behelzen. Een woordvoerder van Volkswagen laat in een reactie weten dat er geen twijfel is dat de autobouwer het concurrentievermogen van haar grote fabriek in Wolfsburg moet verbeteren. Maar de discussie hierover zou nog aan de gang zijn en er zouden nog geen “concrete scenario’s” zijn. Vooruitlopend op de definitieve plannen laat een woordvoerder van de ondernemingsraad van Volkswagen alvast weten dat een maatregel waarbij 30.000 banen verloren gaan “absurd en ongegrond” is.

Volkswagen overweegt ook om zijn auto laad- en energieactiviteiten een eigen beursnotering te geven, vergelijkbaar met al bestaande plannen voor de accu tak.

Reageren is niet mogelijk.