Tesla verwijdert update na klachten van gebruikers

0

Minder dan 24 uur na de lancering haalt Tesla de nieuwste versie van zijn FSD (Full Self Driving) beta software terug van zijn auto’s nadat gebruikers hadden geklaagd over onterechte botswaarschuwingen en onnodige remmanoeuvres.

De tegenslag met het rij hulpsysteem komt op een moment dat Tesla onder toezicht staat van het Amerikaanse agentschap voor verkeersveiligheid NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) in verband met de veiligheid van haar technologie waarmee de auto’s van het merk deels autonoom kunnen rijden. De autofabrikant wil niet opnieuw onder vuur komen te liggen. “We zien een aantal problemen met 10.3, dus tijdelijk terug naar 10.2″, tweette Elon Musk. Hij voegde er aan toe dat dit soort problemen te verwachten is met beta software. “Het is onmogelijk om alle hardwareconfiguraties in alle omstandigheden te testen met interne QA (kwaliteitswaarborg), vandaar publieke bèta”, zei hij. Met andere woorden: klanten worden uitgenodigd om het systeem te testen, zodat de fouten gaandeweg kunnen worden opgelost naarmate er meer praktijkinformatie vergaard wordt.

De Tesla voertuigen met de nieuwste 10.3 software gaven herhaaldelijk zogeheten Forward Collision Warnings wanneer er geen direct gevaar was, zo blijkt uit informatie van gebruikers. Sommige voertuigen remden ook automatisch af zonder reden. Deze softwarebugs zijn voor Tesla dus reden om de update terug te trekken, minder dan 24 uur na de activatie. Er is nog geen informatie over een mogelijke nieuwe datum voor de release, noch van Musk op sociale media, noch van Tesla zelf.

De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) opende in augustus een formeel veiligheidsonderzoek naar Tesla’s Autopilot systeem in 765.000 Amerikaanse voertuigen na een reeks crashes waarbij auto’s van het merk en hulpverleningsvoertuigen betrokken waren. Het doel van een bètaversie is het lokaliseren en oplossen van kleine bugs die enkel bij praktijkgebruik aan het licht komen. Maar met Tesla’s FSD 10.3 Bèta zou er dus meer aan de hand geweest zijn dan enkele softwareprobleempjes. De Amerikaanse autobouwer werkt aan een snelle, degelijk fix maar het is voorlopig onduidelijk wanneer die Autopilot update beschikbaar zal zijn.

Reageren is niet mogelijk.