Audi gaat Q4 e-Tron ook in België bouwen

0

De Belgische Audi fabriek gaat vanaf november volgend jaar mogelijk ook de Q4 e-Tron bouwen. Dat model zal dan naast de e-Tron en de e-Tron Sportback van de band lopen in de Brusselse randgemeente Vorst. De Q4 e-Tron wordt nu uitsluitend in het Duitse Zwickau gebouwd, maar de fabriek aldaar kan de hoge vraag niet aan.

Daarom zal de Belgische Audi fabriek waarschijnlijk gebruikt gaan worden als tweede productiesite voor de compacte elektrische cross-over. Bronnen op het hoofdkantoor in Ingolstadt geven aan dat de vraag naar de Q4 e-Tron zo groot is dat de fabriek in Zwickau, waar het model samen gebouwd wordt met de op hetzelfde MEB platform gebaseerde Volkswagen ID.3 / ID.4 en de Cupra Born, niet aan kan. Het gebrek aan productiecapaciteit aldaar zal de komende maanden alleen maar pregnanter worden aangezien Volkswagen ook de ID.5 in Zwickau wil gaan bouwen.

De Q4 e-Tron wordt de eerste auto op het MEB platform die in België van de band loopt, aangezien de huidige modellen die in Vorst het levenslicht zien op de MLB Evo architectuur van Audi staan. Als de fabriek nabij Brussel daadwerkelijk de productieorder krijgt, dan wordt de positie van de site verder versterkt. In Vorst heeft men namelijk sowieso al de bouwopdracht voor de Q8 e-Tron op zak. Die moet in 2026 in productie gaan. De Q8 e-Tron wordt de opvolger van de huidige e-Tron (Sportback) en zal op het modernere Premium Platform Electric platform worden gebaseerd dat momenteel samen met Porsche wordt ontwikkeld.

Op 9 december zal de beslissing worden genomen. Dan bespreekt de Volkswagen Groep haar 5-jaren plan. Ook de Audi fabriek in Neckarsulm zou kandidaat zijn om de tweede productielocatie te worden voor de Q4 e-Tron (inclusief de Sportback variant op de foto), maar die zou minder goede papieren hebben. De bestellingen voor het model zijn tot nu toe aanzienlijk hoger dan verwacht. Audi denkt dat daar geen verandering in zal komen nu men op de thuismarkt te maken gaat krijgen met een nieuwe regering die zich op allerlei manieren meer wil gaan inzetten voor het klimaat.

 

Reageren is niet mogelijk.