Autoverkopen Europa: Peugeot 2008 lacht, Volkswagen Golf huilt

0

Aan alles komt ooit een eind. De Volkswagen Golf, die decennialang de registratiestatistieken domineerde, behoort niet meer tot de 10 bestverkochte auto’s van Europa. Dat blijkt uit cijfers van JATO Dynamics. Dat heeft echter minder te maken met de onhandige bediening van diverse functies van de jongste generatie van de Golf, maar vooral met de dekselse halfgeleidercrisis.

Dat de Golf nu uit de top 10 van best verkochte modellen is gevallen, bewijst dat er geen zekerheden in het leven zijn. De gevallen publiekslieveling ging in oktober in heel Europa 11.174 keer over de toonbank, hetgeen 59 procent minder is dan in oktober 2020. De Duitse allemansvriend werd daarmee niet alleen gepasseerd door vooral Franse en Italiaanse modellen, maar ook door de T-Roc van Volkswagen zelf. Met 12.116 verkochte exemplaren was dat het enige product uit Wolfsburg dat een plek in de top 10 wist te veroveren. De podiumplaatsen waren in oktober voor de Peugeot 2008 (goud), de Renault Clio (zilver) en de Dacia Sandero (brons).

Volgens JATO Dynamics is de verkoopdaling bij de Golf te wijten aan de halfgeleidercrisis. Wegens een tekort aan microchips geven heel wat autofabrikanten momenteel voorrang aan productie van modellen met een relatief grote winstmarges en/of aan modellen die noodzakelijk zijn om emissiedoelstellingen te halen. Op basis van het eerste criterium besloot Volkswagen vorige maand om tijdelijk geen orders aan te nemen voor de basisuitvoering van de Golf. De T-Roc wist de dans te ontspringen omdat dat model niet in 90 pk benzine-uitvoering wordt geleverd, maar standaard de margerijkere 110 pk variant van de 1.0 TSI krachtbron onder de kap heeft. Los van deze ingreep was Volkswagen vorige maand ook genoodzaakt om de productie in Wolfsburg, waar de Golf van de band rolt, even helemaal stil te leggen vanwege het tekort aan halfgeleiders.

In oktober werden in Europa 18.109 exemplaren van de Peugeot 2008 verkocht en daarmee was het die maand de best verkochte auto van Europa. De compacte cross-over wist de nummer-2 op afstand te houden. Op die plek vinden we met 14.639 verkochte exemplaren namelijk de Renault Clio. De derde podiumplaats was voor de Dacia Sandero, die afgelopen zomer nog het populairst was in Europa. In oktober trok de Roemeen 14.034 exemplaren van het model dat relatief weinig elektronica aan boord heeft en dus sowieso niet zo hard wordt geraakt door de halfgeleidercrisis.

De hele top 10 van best verkocht automodellen in Europa in oktober 2021 ziet er als volgt uit:

1 Peugeot 2008 18.109
2 Renault Clio 14.639
3 Dacia Sandero 14.034
4 Peugeot 208 13.978
5 Ford Focus 12.704
6 Fiat 500 12.555
7 Fiat Panda 12.391
8 Opel Corsa 12.355
9 Volkswagen T-Roc 12.116
10 Renault Captur 12.099

Reageren is niet mogelijk.