Verfrissend anders: de nieuwe Kia Niro

0

Kia heeft de compleet nieuwe Niro onthuld. Met deze nieuwe auto wil het Zuid Koreaanse automerk duurzame mobiliteit voor iedereen bereikbaar maken. Blijkbaar deed de Niro generatie die nu met pensioen mag, dat onvoldoende …

“Kia blijft stappen zetten op weg naar een duurzamere toekomst en nodigt iedereen uit om die beweging naar het nieuwe mobiliteitstijdperk te volgen”, aldus Ho Sung Song, president en CEO van Kia. “De nieuwe Niro maakt het nastreven van een duurzame levensstijl eenvoudiger dankzij de milieuvriendelijke materialen, geavanceerde technologie en elektrische aandrijflijnen, terwijl hij tegelijkertijd invulling geeft aan de praktische behoeften van consumenten”. Dat klinkt als erg grote schoenen die de nieuwe Niro moet gaan vullen. Feit is dat de verwachtingen hooggespannen zijn. De huidige Niro is immers de best verkochte auto van ons land.

De nieuwe Niro is vanuit de basis compleet nieuw ontwikkeld volgens de ‘Opposites United’ design filosofie van de onderneming, en volgt daarmee het ‘Joy for Reason’ credo. De Niro haalt zijn inspiratie uit de natuur; niet alleen qua design, maar ook in de keuze voor kleuren, materialen en afwerking. Daarmee heeft Kia naar eigen zeggen een perfecte balans gevonden tussen een milieuverantwoorde benadering en een toekomstgericht concept. De sterke invloed van de Habaniro conceptstudie uit 2019 komt duidelijk terug in het exterieurdesign van de Niro, getuige zijn gedurfde cross-over looks en de Two-Tone carrosserie lak die het model een hightech uitstraling moet geven. Een brede C-stijl versterkt de luchtstroom en optimaliseert daarmee de aerodynamica en vloeit door in achterlichten i boemerangvorm.

 

De ‘Tiger Face’ is voor de Niro herontworpen en loopt nu van de motorkap helemaal door tot aan de bumper daaronder. In combinatie met de opvallende ‘heartbeat’ led dag verlichting heeft de nieuwe Niro een stoer en herkenbaar gezicht. De huidige editie heeft een behoorlijk saai en burgerlijk voorkomen, maar zijn opvolger kleurt veel minder binnen de lijntjes. “Het unieke, verticale achterlichtdesign onderstreept de aerodynamica en technologie. Het benadrukt bovendien de breedte en stabiele uitstraling van de auto dankzij de sterke schouderlijn en de rechtop staande ramen. Aan de achterzijde mixt het design strakke oppervlakken met dynamische accenten om het moderne karakter van de nieuwe Niro extra te benadrukken en om extra aantrekkingskracht uit te oefenen op kopers”, zo schrijft Kia in haar persbericht.

Kia introduceert in de nieuwe Niro de ‘Greenzone Drive Mode’, die de PHEV versie automatisch naar de elektrische modus doet overschakelen om te voldoen aan de vereisten voor duurzame mobiliteitsoplossingen. In milieuzones (zoals woonwijken of nabij scholen of ziekenhuizen) rijdt de auto automatisch op elektrisch vermogen op basis van navigatie-aanwijzingen en historische rijgegevens. Ook herkent het systeem de favoriete locaties van een bestuurder, zoals thuis en kantoor, in het navigatiesysteem als een groene zone.

Als een duidelijk statement van de toewijding van Kia op het gebied van duurzaamheid en een indicatie van toekomstige modelontwikkeling beschikt de nieuwe Kia Niro in het interieur veelvuldig over gerecyclede materialen. De hemelbekleding is gemaakt van gerecycled behang, de stoelen zijn vervaardigd van Bio PU met Tencel; een stof gemaakt van eucalyptusbladeren en er is BTX* vrije lak gebruikt op de deurpanelen om de impact op het milieu te minimaliseren en afval te verminderen.

Het uit het midden geplaatste dashboard loopt rondom de voorste inzittenden heen met afwisselend horizontale en diagonale lijnen om een rustige en tegelijkertijd onregelmatige esthetiek te creëren. De stijlvolle middenconsole is eenvoudig te bedienen en is voorzien van de elektronische draaiknop als versnellingspook. Die is gepositioneerd op de brede hoogglans zwarte console voor een moderne uitstraling. De ventilatieopeningen en het cluster- en infotainment scherm zijn verwerkt in de diagonale uitsparingen van het dashboarddesign, terwijl sfeerverlichting een uitnodigende ambiance creëert.

Dankzij de toepassing van een hightech, lichtgewicht stoelmechanisme versterken de slanke, moderne stoelen het gevoel van ruimte, comfort en stijl. Praktisch is dat de achterkant van de hoofdsteunen voorzien zijn van een handige kledinghanger.

De compleet nieuwe Kia Niro is van 25 november tot en met 5 december te zien op de Seoul Mobility Show. De Europese versie wordt vanaf midden volgend jaar leverbaar met hybride (HEV), stekker hybride (PHEV) en volledig elektrische (EV) aandrijving.

 

* BTX vrije verf is een verf op waterbasis die vrij is van benzeen, tolueen en xyleen isomeren.

Reageren is niet mogelijk.