Bos protest: werknemers Nedcar willen activisten weg hebben

0

De 4.220 werknemers van VDL Nedcar in Born gaan demonstreren tegen de bezetting van het naburige Sterrebos. De werknemers zijn niet blij met de dagenlange publiciteit rond de bezetters die boskap willen voorkomen. Zonder die kap is uitbreiding van de fabriek niet mogelijk en komt de werkgelegenheid in gevaar, stellen de werknemers.

Tussen 13.45 uur en 15.45 uur vinden tijdens de demonstratie 2 korte manifestaties plaats voor het hoofdgebouw van Nedcar, zo laten de vakbonden weten. Door de actie op dat tijdstip te houden, kan zowel de dag- als de middagploeg er aan meedoen omdat rond die tijd de wisseling van de ploegen plaatsvindt. De actie wordt gesteund door CNV Vakmensen, FNV Metaal en vakbond De Unie. “De afgelopen dagen was er erg veel aandacht voor de actievoerders in het Sterrebos”, zei bestuurder Robert Wonnink van CNV Vakmensen. “Die actie kan uitbreiding van de fabriek dwarsbomen. De werknemers maken zich zorgen over de werkgelegenheid als de uitbreiding niet kan doorgaan”.

Ron Peters, bestuurder FNV Metaal staat ook achter de tegenactie: “In 2024 stopt het contract met BMW. De fabrieksuitbreiding is noodzakelijk om een deal te kunnen sluiten met een zeer kansrijke potentiële nieuwe klant, het Amerikaanse bedrijf Rivian. We begrijpen dat mensen zich zorgen maken over de kap van een deel van het Sterrenbos, maar wij weten ook zeker dat er daarna nieuwe bomen geplant zullen worden”. De manifestatie moet het belang van de werknemers duidelijk maken. Daartoe worden de productielijnen in de fabriek stilgelegd. “De actie is uitdrukkelijk niet gericht tegen VDL Nedcar, maar bedoeld als tegengeluid”, zo benadrukt Wonnink. Volgens hem dreigt niet alleen het verlies van 4.200 directe banen als de fabriek niet kan uitbreiden, maar nog eens 8.000 indirecte banen zijn dan in gevaar, onder meer bij toeleveranciers.

Actiegroep Red Het Sterrebos zegt de zorgen van medewerkers te begrijpen. “Onze actie is op geen enkele manier gericht tegen werkgelegenheid of de medewerkers van VDL Nedcar”, stelt de actiegroep in een verklaring. “Ons standpunt is juist dat duurzame banen en het behoud van bossen heel goed samen kunnen gaan. Een eventuele uitbreiding van de fabriek kan ook op een andere locatie plaatsvinden”. Het probleem is dat dit juist niet het geval is. Immers, de bestaande fabriek is het uitgangspunt oftewel uitvalsbasis voor de uitbreidingsplannen. Elders een compleet nieuwe fabriek bouwen is veel duurder. Het is jammer dat de demonstranten democratische processen niet respecteren. Op politiek niveau wordt een besluit genomen over de uitbreidingsplannen en nergens anders. Dus ook niet 5 meter hoog in een boom.

Reageren is niet mogelijk.