Ook Aiways overweegt eigen autofabriek in Europa

0

Er zijn diverse Noord Amerikaanse of Aziatische nieuwe spelers op de markt voor elektrische auto’s die plannen hebben voor een fabriek in Europa. Bij Tesla is een dergelijke productielocatie inmiddels vrijwel een feit. Canoo, Great Wall Motors, Rivian en Vinfast hebben ook plannen voor een Europese autofabriek. Aiways hoort nu ook in dit gezelschap thuis.

Aiways denkt in de eerste plaats na over het bouwen van een autofabriek in Duitsland, zo laat CEO Alexander Klose weten. Hij meldt dat er al een aantal aanbiedingen binnen zijn: “We hebben nog geen beslissing genomen over de locatie. We hebben de voorkeur voor een al bestaande fabriek, maar het hangt af van de voorwaarden”. Duitse media suggereren in dit kader dat overname van de Opel fabriek in Eisenach tot de mogelijkheden behoort. Diens moederbedrijf Stellantis broedt namelijk al geruime tijd op inkrimping van de productiecapaciteit, met name in het relatief dure Duitsland.

Aiways verkocht vorig jaar in ons land 11 auto’s terwijl dat er in 2020 nog 428 stuks waren. Volgens Klose gaat het in Duitsland “om een getal met 4 cijfers”, terwijl het merk voor dit jaar op een afzet met 5 cijfers mikt. Europese cijfers zijn niet bekend omdat Aiways niet bij autokoepel Acea is aangesloten. Het merk bouwt tot nu toe alleen auto’s in het Chinese Shangrao. Daar heeft Aiways een fabriek met een capaciteit van maximaal 300.000 voertuigen per jaar. Het merk heeft kort geleden een Europees hoofdkantoor geopend in München.

Reageren is niet mogelijk.