De populariteit van leasewagens is afgelopen jaar opnieuw gestegen. Zowel zakelijke als particuliere automobilisten kozen in 2021 vaker voor deze vorm van autorijden.
Nederland telde eind vorig jaar 1.205.300 leaseauto’s; een stijging van 5,2 procent (60.000 stuks) ten opzichte van 2020. Hoewel het nog een relatief nieuwe markt is, groeide het aantal leasefietsen en -scooters met bijna 80 procent razendsnel.
De leasemarkt is goed voor de helft van de vraag naar volledig elektrische auto’s, aldus VNA, de brancheorganisatie van autoleasebedrijven. De belangenclub merkte dat er afgelopen jaar minder thuisgewerkt werd. Dat joeg de vraag naar een leasewagen aan. Daarnaast zorgde economisch herstel en krapte op de arbeidsmarkt voor een toename van het aantal zakelijke autoleasecontracten. Het aanbieden van leasewagens kan helpen om nieuw personeel binnen te halen.
Het zakelijke autoleasepark groeide met 3,7 procent tot 751.700 personenwagens. Het is de belangrijkste aandrijver van de vraag naar elektrische auto’s. “Van de zakelijke leasewagens is bijna één op de vier voorzien van een stekker”, zegt VNA voorzitter Renate Hemerik. “Daarmee is lease goed voor ruim de helft van de verkoop van alle volledig elektrische personenauto’s”. Het Nederlandse wagenpark wordt daardoor dus steeds groener.
Overigens is het verkoopaandeel van stekkerauto’s in de totale markt voor nieuwe personenwagens afgelopen jaar iets gedaald: van 20,5 procent naar 19,8 procent, zo blijkt uit gegevens van dataverzamelaar RDC. Leaseclub VNA wijt dat aan de verhoging van de bijtelling en stelt dat het belangrijk is de leasewagen met een stekker fiscaal aantrekkelijk te houden voor de transitie naar elektrisch rijden. De omslag naar elektrisch rijden is namelijk zeker nog geen gelopen race. “Het fiscaal aantrekkelijk houden van elektrisch rijden blijft nodig om het volledige wagenpark elektrisch te krijgen, evenals investeringen in laadinfrastructuur”, aldus Hemerik.
VNA ziet in de zakelijke markt een belangrijke trend naar nieuwe leasevormen buiten de standaard auto van de zaak. De fiets van de zaak zit duidelijk in de lift. In 2021 reden er 23.000 leasefietsen (e-bikes en snelle speed pedelecs) rond. Dat is maar liefst 79 procent meer dan in 2020.
Hoewel nieuwe auto’s door chiptekorten moeilijker beschikbaar waren, groeide ook lease voor privégebruik. Er reden eind vorig jaar 231.000 private leaseauto’s op de Nederlandse wegen, oftewel 7,8 procent meer dan in 2020. “Nieuwe auto’s worden steeds veiliger, zuiniger en schoner, maar zijn voor doorsnee particulieren nauwelijks te betalen”, stelt Hemerik. “De gemiddelde aanschafprijs van nieuwe auto’s ligt op ruim 40.000 euro. Dat vraagt een forse investering. Met private lease is het ook voor particulieren mogelijk om te kiezen voor nieuwe, veilige en schone automobiliteit”. Waar het enige jaren terug vooral om kleine stadsauto’s draaide, gaat het nu meer en meer om middenklassers voor het hele gezin.