Citroën C5 X op weg naar Europa

0

Citroën begint met de export van de C5 X vanuit de Chinese fabriek waar de auto wordt geproduceerd naar Europa. Een schip met zo’n 1.000 exemplaren is zojuist richting onze marktregio.

De C5 X, die in september 2021 in China in productie is gegaan in de Dongfeng-Citroën fabriek in Chengdu, komt dus binnenkort beschikbaar voor de Europese markt. De eerste 1.222 exemplaren van de nieuwe auto met visgraat logo verlieten onlangs de haven van Shanghai voor een reis naar het oude continent. Het betreffende transportschip zal straks aanmeren in Zeebrugge, België.

CitroënC5XeuropaExportstart2

Citroën versnelt naar eigen zeggen geleidelijk haar C5 X zendingen naar Europa vanuit China. Het nieuwe vlaggenschip van het Franse automerk werd vorig jaar april gepresenteerd en het orderboek voor Europa is afgelopen september geopend, maar bijna twee derde van de productie is bestemd voor de Chinese markt. Dat is het eerste doelwit van de C5 C. Er waren daardoor tot nu toe slechts 1.238 exemplaren van de Citroën geëxporteerd, maar het tempo wordt langzaam opgevoerd. De C5 X komt beschikbaar voor 45 landen buiten China. Het schip, dat onlangs de haven van Shanghai verliet, gaat 8 Europese staten landen, waaronder Nederland.

In China heet de grote Citroën “Versailles C5 X” en komt in een speciale serie ter ere van het begin van het jaar van de tijger op de markt (zie onderstaande foto). In Europa wordt het model aangeboden met een 130 pk of 180 pk benzinemotor en in een 225 pk plug-in hybride versie. Zijn carrosserie is een mengelmoes van liftback, SUV en stationwagen, waarbij de nadruk die wordt gelegd op comfort aan boord (met name dankzij de ophanging met hydraulische stops) hem in één lijn moet plaatsen met de grote iconische auto’s van Citroën zoals de DS, de CX en de XM.

CitroënC5XeuropaExportstart3

Citroën claimt dat dankzij de Chinese fabricage de C5 X het worden aangeboden tegen aantrekkelijke prijzen in vergelijking met die van de concurrentie, maar Autointernationaal ziet weinig bewijs voor die claim. Het prijsvoordeel van de kwalitatief hoogwaardigere, maar in hetzelfde segment gepositioneerde, Peugeot 508 is namelijk verwaarloosbaar. Bovendien worden particuliere kopers een poot uitgedraaid ten gunste van zakelijk rijders. Die kunnen met korting een Business uitvoering bestellen.

In Frankrijk zijn tot nu toe 112 exemplaren van de Citroën C5 X geregistreerd, waarvan 47 in februari. Een groot deel van deze voertuigen is bedoeld voor tentoonstellingen en proefritten. De eerste klanten zullen in maart beleverd moeten gaan worden. Wereldwijd heeft Citroën tot nu toe 12.114 exemplaren van de C5 X verkocht.

Reageren is niet mogelijk.