Nieuwe Mini Countryman inside

0

De toekomstige Mini Countryman toont voor het eerst zijn interieur. Hij zal net als zijn neef, de BMW X1, op een nieuw platform worden gebaseerd. Bijzonder aan dit platform is dat de volgende Countryman net zo goed thermisch, stekker hybride als elektrisch kan zijn.

De nieuwe Countryman zal minimaal 20 cm groeien in lengterichting en daardoor van segment wisselen. Het zal daardoor niet alleen een directe concurrent worden van de X1, maar ook van de Mercedes GLA, de Volvo XC40 en de Peugeot 3008. De prijzen van de nieuwe Countryman zullen logischerwijs op een hoger niveau komen te liggen.

Het interieur van de nieuwe Countryman is gemodelleerd naar dat van de volgende Mini Hatch. Het ronde centrale scherm blijft dominant aanwezig. Sterker nog: het neemt in omvang toe! De grootste wijziging is echter dat het niet langer is ingebed in het dashboard. Het aantal knoppen wordt teruggebracht tot het absolute minimum. Er is slechts één rij (tegenover 2 bij de huidige generatie modellen), direct onder het scherm geplaatst, van waaruit men het voertuig kunt starten, het volume van de radio kan regelen of waarmee men directe toegang heeft tot enkele essentiële bedieningselementen zoals het ontwasemen van de achterruit. Maar het lijkt erop dat Countryman rijders gedwongen zullen worden om door het scherm te navigeren om de temperatuur aan te passen. Dat is niet bepaald praktisch …

Hoewel de digitale instrumentarium met een rechthoekige vorm (maar voortaan met afgeronde randen) nog steeds van de partij is, lijkt het stuurwiel grotere wijzigingen te ondergaan. Ook zien we een dashboarddeel dat naar de voorpassagier is gericht en het valt op dat de luchtroosters niet meer verticaal naast het touchscreen zijn geplaatst maar horizontaal net boven het dashboardkastje. En de 2 inzittenden zullen nu goed van elkaar worden gescheiden door een omvangrijke middenconsole. In de nieuwe Mini Hatch gaat het er een stuk eenvoudiger aan toe. Geen digitaal instrumentarium bijvoorbeeld, maar alleen een (eventueel uitschuifbaar) scherm voor het head-up display.

MiniHatchDashboard

De aandrijfopties van de nieuwe Countryman zal in ieder geval een volledig elektrische versie omvatten. Daarnaast kunnen wij rekenen op een stekker hybride uitvoering aangevuld met thermische varianten die mild hybride techniek krijgen. Over de versies met een benzinemotor onder de kap kan informatie worden opgedaan bij de jongste BMW 2-serie Active Tourer. Dit betekent dat wij 2 vermogensvarianten van de 1,5 liter 3 cilinder kunnen verwachten (136 pk en 170 pk voor respectievelijk de Cooper en Cooper S uitvoering) en een 218 pk sterke 2,0 liter motor voor de Countryman JCW. Stekker hybride rijden kan met een systeemvermogen van 245 pk.

Reageren is niet mogelijk.