Duizenden automobilisten rijden met ongeldig rijbewijs

0

Duizenden automobilisten zitten achter het stuur met een rijbewijs dat ze eigenlijk hadden moeten inleveren. Het gaat om mensen van wie het roze pasje ongeldig is verklaard, maar die het nooit opgestuurd hebben naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die gepakt zijn voor rijden onder invloed van drank of drugs of mensen die vanwege dementie niet meer in staat geacht worden veilig een auto te besturen.

Alleen al vorig jaar werden volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ruim 10.000 rijbewijzen ongeldig verklaard. Daarvan werden 4.240 rijbewijzen niet ingeleverd, omgerekend 40 procent. Cijfers over de jaren ervoor kan de RDW niet meer aanleveren. 4 jaar geleden werd al over niet ingeleverde rijbewijzen bericht, waarna het kabinet verbetering beloofde. Maar nog steeds worden grote aantallen ongeldige rijbewijzen dus niet ingeleverd.

RijbewijsInleveren

Tegelijkertijd zet de politie steeds meer mensen aan de kant die niet meer achter het stuur mogen zitten. Vorig jaar werden bijna 5.000 mensen gepakt, omdat ze reden met een ongeldig verklaard rijbewijs. Dat zijn er omgerekend 13 per dag. Ook andere verkeersdelicten nemen toe, zoals rijden tijdens een rijverbod of rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd. Deze maand spreekt de Tweede Kamer met minister Harbers van Verkeer en minister Yesilgöz van Justitie over verkeersveiligheid.

Reageren is niet mogelijk.