Auto huren tijdens vakantie flink duurder

0

Wie deze zomer tijdens zijn vakantie gebruik wil kunnen maken van een huurauto, moet de portemonnee trekken. Die zijn al snel 2 tot 3 keer zo duur dan voor de corona pandemie. Vooral op de Spaanse eilanden en in de Verenigde Staten betaalt men momenteel de hoofdprijs.

Deze zomer zijn de prijzen op sommige plekken wel tot 200 procent hoger, vergeleken met de periode vóór de corona crisis. Op Mallorca was men toen 200 euro kwijt voor een week een auto huren, nu kost dat 600 euro. Ook op Ibiza gaan de huurprijzen 3 keer over de kop. In andere Zuid-Europese steden verdubbelden de prijzen, zo blijkt uit data van het bedrijf Easyterra, een prijsvergelijkingssite.

“Een week lang een kleine auto huren in Barcelona kostte je in 2019 nog zo’n 200 euro”, beaamt Pilar Bellot, voorzitter van de associatie van autoverhuurbedrijven in Spanje. “Dit jaar moet je daar 300 euro voor neertellen”. En ook in de Verenigde Staten, Canada en het Caribisch gebied betalen toeristen tot wel 3 keer meer voor de huur van een auto. In Miami en Orlando stegen de prijzen het hardst, volgens de data van Easyterra.

Er is sprake van een ‘perfect storm’ op de markt voor huurauto’s, vertelt Tjeerd Kramer, directeur van Easyterra. “Veel van de verhuurders hebben in de coronacrisis een deel van hun vloot verkocht om overeind te blijven. Nu komen de toeristen weer, maar is de vloot dus (te) klein. Zomaar auto’s terugkopen lukt niet omdat fabrikanten moeite hebben om aan de vraag te voldoen”, zegt Kramer. Dat heeft te maken met het wereldwijde tekort aan computerchips. Die zijn nodig voor de bouw van nieuwe auto’s. “En door de oorlog in Oekraïne kwam de productie in een aantal fabrieken gedeeltelijk stil te liggen”, zo voegt Kramer er aan toe.

Daar kwam nog de blokkade van het Suezkanaal bij, vult Bellot aan. Zij benadrukt dat er geen tekort is aan huurauto’s. Ze zijn alleen duurder, omdat de prijzen voor auto’s zelf ook zijn gestegen. Zij verwacht dat de prijzen ook nog verder zullen stijgen. Balen dus als je nog geen auto hebt gehuurd en naar een plek gaat waar je niet je eigen auto mee naar toe kunt nemen. Zoals naar Hawaii, geeft Kramer als voorbeeld: “Daar huren mensen een verhuis bus in plaats van een cabriolet om over het eiland te toeren. Maar daar moet je zin in hebben”.

Reageren is niet mogelijk.