De Bentley Azure is terug, maar niet (perse) als Convertible

0

Bentley heeft de typeaanduiding ‘Azure’ van zolder gehaald om hem wederom voor haar auto’s te gebruiken. Ditmaal betreft het geen specifiek model, zoals in het verleden, toen een statige cabriolet de eer had het label te mogen dragen. De Britten plakken de badge nu op de flank van een speciale uitvoering van zowel de Continental GT / GTC, Flying Spur als Bentayga (EWB).

Voortaan betekent ‘Azure’ bij Bentley een nieuw uitrustingsniveau. De betreffende auto’s zijn voorzien van specifieke items die erop gericht zijn om, zo melden de Britten, “het welzijn en het comfort van de inzittenden van het voertuig te verbeteren”. Het gaat hierbij niet om een actiemodel, maar om een permanente aanvulling op het bestaande leveringsprogramma. De speciale versie komt dus beschikbaar voor alle modellen van Bentley.

BentleyAzureNieuweUitvoering7

‘Azure’ krijgt daarmee dezelfde status bij Bentley als het Speed label; al jaren een vaste waarde binnen het gamma van de Engelse autofabrikant. Waar de Speed modellen zich kenmerken door een extra hoog prestatieniveau, bieden de Azure modellen nog meer comfort dan de ‘standaard’ versies. “Azure bevat items die zijn ontworpen om stress te verminderen en het welzijn te bevorderen, samen met technologieën om de bestuurder te assisteren om hem in staat te stellen soepeler en veiliger te reizen”, zo geeft Bentley aan.

BentleyAzureNieuweUitvoering9

Een specifiek kenmerk van de Azure modellen zijn specifieke stoelen met zogeheten Front Seat Comfort specificatie. Ze zijn op 22 manieren verstelbaar en verkrijgbaar in verschillende maten. Een massagefunctie met 6 programmeerbare instellingen is steevast aanwezig is. Vanzelfsprekend zijn de zetels ook gekoeld.

BentleyAzureNieuweUitvoering8

Een andere comfortverhogende voorziening is Bentley Dynamic Ride. Dat is  gebaseerd op het 48 Volt boordsysteem en is een actief anti rol controlesysteem. Het resultaat is dat de Azure modellen een nóg hoger rijcomfort bieden en minder om hun lengteas rollen. Assistentiesystemen zoals adaptieve cruisecontrol, Lane Assist, Traffic Assist en Bentley Safeguard zijn vanzelfsprekend ook van de partij, evenals een head-up display.

BentleyAzureNieuweUitvoering11

Verder is er bij de Azure modellen sprake van een sterkere reductie van geluid, trillingen en hardheid. Bentley claimt dat de nieuwe uitvoeringen hierdoor stiller zijn dan alle concurrenten. Voor de Extended Wheelbase versies geven de Engelsen een afname van 4 tot 26 procent op, afhankelijk van de frequentie en de zitpositie in de auto. Maar over de comfortwinst bij de uitvoeringen met de standaard wielbasis is, meldt Bentley niet. Jammer, want naar die modellen is de vraag het grootst.

BentleyAzureNieuweUitvoering4

Bij de Azure modellen is er keuze uit 3 extra soorten houtfineer: Dark Walnut, Crown-Cut Walnut en Koa; volgens Bentley alle drie rustgevende kleuren om de prikkels verder te verminderen. Voor de lederen interieurbekleding zijn 15 kleuren (met daarin een met de hand gestikt ruitpatroon) en contrasterende stiksels beschikbaar.

BentleyAzureNieuweUitvoering3

Bentley voorziet alle Azure modellen bovendien van een badge op de instaplijsten, het dashboard en de borduursels op de stoelen.

BentleyAzureNieuweUitvoering

Aan de buitenzijde staat, heel subtiel, ‘Azure’ op de sierlijst op de flanken. Eveneens afwijkend voor het nieuwe uitrustingsniveau zijn glanzend chromen bumperroosters, unieke 22-inch 10-spaaks velgen en de Bentley ‘jewel’ vuldop.

BentleyAzureNieuweUitvoering2

De Flying Spur Azure en de Continental GT Azure krijgen standaard een panoramadak, waarbij het exemplaar van de Flying Spur deels te openen is.

BentleyAzureNieuweUitvoering5

Nederlandse marktinformatie is op het moment van schrijven nog niet bekend.

BentleyAzureNieuweUitvoering10

 

Reageren is niet mogelijk.