Dit is de Amerikaanse elektrische toekomst van Honda: Prologue

0

Honda heeft het al lang over haar samenwerking met General Motors, maar nu krijgen we eindelijk een eerste glimp te zien van welke liefdesbaby’s deze vrijage gaat opleveren. Nou ja, het kind is nog niet geboren, maar er is al wel een computerweergave. Daarmee is dit toch de eerste officiële foto van de Prologue die Honda in 2024 wil lanceren.

De Japanse autofabrikant is er dus vroeg bij om met een sneakpreview te komen. Amerikanen die dit elektrische model wel zien zitten, zullen dus nog even geduld moeten hebben. Maar zij kunnen nu al wel beslissen of dit een auto is om voor te gaan sparen. Er is sprake van een netjes vormgegeven cross-over die de doorsnee consument niet al te zwaar op de maag zal liggen. De Prologue is het resultaat van een samenwerking tussen ontwerpers in Honda’s ontwerpstudio in Los Angeles en de collega’s in Japan. Conceptueel was het idee om een cross-over te maken die er modern en fris uitziet, maar die zich ook thuis zal voelen ​​in de showroom naast de bestaande Honda modellen.

Honda zegt dat aerodynamica een belangrijk aandachtspunt van het project was, omdat een betere stroomlijn meer rijbereik en minder windgeruis in de cabine betekent. Als gevolg hiervan is er gekozen voor een eenvoudig lijnenspel met strakke carrosserie oppervlakken. “Als projectleider voor het exterieurdesign van de Prologue was het erg spannend om met een jong team van ontwerpers samen te werken om een cross-over te creëren die direct als Honda herkenbaar zou zijn”, zegt Jiro Ikeda, de chef bij het exterieurdesign. “Wij hebben gekozen voor een moderne robuuste look die je ook bij de andere modellen in onze huidige line-up ziet.

Op de foto is goed zichtbaar dat de Prologue over een lange wielbasis beschikt (dit betekent veel ruimte voor de Ultium batterijen set van General Motors), met daarnaast een korte overhang aan de voorkant en grote wielen heeft. Er is een opening voor koellucht in het onderste deel van de bumper, maar van een klassieke grille is geen sprake. De Prologue heeft een smalle zwarte band boven de voorbumper over de volle breedte van de carrosserie. Dit paneel omvat zowel de koplampen als het Honda logo. Veel zwartgelakte accenten (onder andere bij de dorpels) geven deze Honda een stijlvolle look. De oplaadpoort is prominent in het voorspatbord geplaatst.

Honda heeft nog niet precies gezegd waar het de Prologue zal produceren, maar meldt dat het de cross-over in haar eigen fabrieken zal kunnen assembleren, ondanks dat de aandrijftechniek van General Motors afkomstig is. Na de lancering van de Prologue zal Honda ook elektrische modellen lanceren die op de eigen Honda e:Architecture zijn gebaseerd. Die arriveren vanaf 2026 in de showroom. Een jaar later komt de eerste compacte elektrische auto die Honda en General Motors momenteel aan het ontwikkelen zijn op de markt. Na 2027 volgen meer modellen op basis van het bijbehorende modulaire platform.

Wat de Prologue moet gaan kosten, is nog niet bekend, maar de technisch identieke Cadillac Lyriq gaat omgerekend 88.000 euro kosten. Honda streeft er naar om vanaf 2030 jaarlijks 500.000 elektrische auto’s in de Verenigde Staten te verkopen. Voor de Europese markt hebben de Japanners andere plannen. In 2023 komt Honda met een elektrische versie van de HR-V. Wereldwijd introduceren de Japanners in de periode tot 2030 minimaal 30 volledig emissievrije modellen.

 

Reageren is niet mogelijk.