Nieuwe Toyota Crown wordt radicaal anders

0

De Toyota Crown, die in 1955 op de markt kwam, telt niet minder dan 15 generaties en die kunnen allemaal als klassieke sedan worden geclassificeerd. Er waren ook coupés, stationwagons en zelfs een pick-up, maar de 4-deurs ponton vorm carrosserie heeft altijd centraal gestaan bij deze langlopende modelreeks. In april 2021 kreeg de naam een ​​nieuwe bestemming voor een SUV in China, waar hij in wezen dienst doet als een chique Highlander.

We spoelen snel vooruit naar 2022, want hier zijn de 2 eerste afbeeldingen van een heel andere Crown. De patenttekeningen zijn verkregen door Japanse tijdschriften van het lokale merkenbureau en tonen een nieuwe kijk op de ooit zo statige Toyota. Het voertuig lijkt niet zijn kenmerkende badge te dragen, maar er is mij verteld dat deze hoog op zijn poten staande fastback inderdaad zal worden verkocht als Crown.

ToyotaCrownPatenttekening

De ietwat vreemde vorm zou bekend voor moeten komen, aangezien de Citroën C5 X en de Chinese Ford Evos een vergelijkbare carrosserie hebben. Als we teruggaan in de tijd, krijgen we hints van de ter ziele gegane Honda Crosstour en misschien een vleugje BMW 5-/6-serie GT. De auto die hier te zien is, zal naar verluidt de naam Crown Cross dragen en de volgende afmetingen hebben: 4.930 millimeter lang, 1.840 mm breed en 1.540 mm hoog, met een wielbasis van 2.850 mm. Dat zou hem in elke dimensie groter maken in vergelijking met zijn voorganger, maar met een iets kortere wielbasis.

Bronnen uit het Land van de Rijzende Zon beweren dat Toyota de opnieuw uitgevonden Crown wil verkopen met een viercilinder 2,5 liter motor die dienst doet als basisunit van een hybride aandrijflijn en waar ook een CVT deel van uitmaakt. Er zou ook een versie met 2,4 liter turbocompressor motor als basisunit plus een 6-traps automaat gepland zijn; techniek die vermoedelijk afkomstig is van de jongste Lexus RX. Beide modellen maken gebruik van het TNGA-K platform. Daar waar de Lexus standaard vierwielaandrijving, beschikt de Toyota Crown in basisuitvoering voorwielaandrijving. Een plug-in hybride optie wordt de derde aandrijfsmaak.

ToyotaCrown1955

De officiële première is naar verluidt opgesloten op 15 juli. Het is te vroeg om te zeggen of dat gerucht over een ‘Crown SUV’ die naar de Verenigde Staten komt iets met deze auto te maken heeft. Als dat wel het geval is, dan zou het model kunnen dienen als een indirecte opvolger voor de Avalon (een uitgerekte Camry), die na het modeljaar 2022 de handdoek in de ring gooit. Een ander stukje van de puzzel dat ik vooralsnog mis, is of Toyota van plan is de klassieke sedan met achterwielaandrijving in de verkoop te houden. Als Crown Classic bijvoorbeeld …

Reageren is niet mogelijk.