SUV-coupé als opvolger van Cupra Ateca

0

Seat had afgelopen maart al een “gloednieuwe SUV voor 2024” aangekondigd. Nu zijn de eerste details van die auto bekend: de Cupra Terramar. Het model is bedoeld om te concurreren in de zeer competitieve markt voor compacte SUV’s en is ongeveer 4,50 meter lang.

De nieuwe Cupra zal echter niet als puur elektrisch model gelanceerd worden, maar in verschillende mild hybride en plug-in hybride varianten op de markt komen. Dankzij nieuwe PHEV technologie moet de Terramar een puur elektrische actieradius tot 100 kilometer kunnen halen. Het model zal vanaf 2024 van de band rollen in Györ, Hongarije, samen met de Audi Q3 Sportback. Toevallig is die ook 4,50 meter lang. Zijn PHEV variant met 245 pk rijdt echter slechts zo’n 50 kilometer elektrisch. De Terramar maakt daar dus het dubbele van, maar het zal wel het laatste Cupra model zijn dat met een verbrandingsmotor debuteert. Vanaf 2025 wordt alles elektrisch.

CupraTerramarConcept

Het design van de Ateca opvolger was aanvankelijk nog in nevelen gehuld, maar deze eerste foto’s onthullen nu de styling. Het lage front met de gewelfde motorkap is typerend voor Cupra, net als de driehoekige koplampen. Van opzij gezien vallen de speciale portier grepen en de geprononceerde wielkasten op. Aan de achterkant zien we lichtunits die tot ver in de spatborden reiken en een steile achterklep. Cupra plant 2 carrosserievarianten, zo laat merkchef Wayne Griffith (links op de foto) weten: een regulier gevormd SUV model en een versie waarvan de daklijn enigszins coupéachtig is.

CupraTerramarConceptLive2

De Cupra Terramar zal waarschijnlijk de Cupra Ateca vervangen. Dit Seat model is sinds 2016 op de markt en doorgaans heeft een auto na 7 à 8 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Uiterlijk 2024 moet daarom de opvolger klaar zijn, maar daarvan wordt geen Seat versie verwacht. Om de breuk met de Ateca te illustreren, kiezen de Spanjaarden voor een andere (Cupra specifieke) naam: Terramar. Ook typerend voor het merk: in vergelijking met de Seat Ateca is de Cupra opvolger meer coupéachtig en sportiever, al zal de lengte toenemen. De huidige Ateca is 4,38 meter lang en dat is vrij krap voor een model uit het SUV C segment.

Reageren is niet mogelijk.