Kia presenteert de vernieuwde XCeed

0

Kia heeft de XCeed vernieuwd. De succesvolle cross-over, waarvan inmiddels 120.000 exemplaren zijn verkocht, krijgt onder meer een bijgepunt design, diverse interieur upgrades en nieuwe technologie.

Het gamma wordt uitgebreid met de dynamisch ogende GT-Line uitvoering die onder meer leverbaar wordt met de 204 pk sterke 1.6 T-GDI benzinemotor. Het in Europa bestverkochte lid van de Ceed familie wordt daarnaast leverbaar met verschillende geëlektrificeerde aandrijflijnen, waaronder een plug-in hybride met een volledig elektrisch bereik van 48 km (59 km in de stad). Het scala aan geavanceerde veiligheid-, connectiviteit- en infotainment systemen is verder uitgebreid en volgens Kia ook verfijnd.

KiaXCeedFacelift3

De vernieuwde XCeed is voorzien van andere led koplampen en een herontworpen grille, voorbumper en luchtinlaten. Door de mistlampen in de koplampen te integreren, konden de ontwerpers aan weerszijden luchtgeleiders aanbrengen die de lucht soepel rond de wielen van de auto leiden om de luchtweerstand te verminderen en het brandstofverbruik te verlagen. Aan de achterzijde vallen onder meer een nieuwe diffusor met een glanzend zwarte bodem beschermplaat en een discreet ‘uitlaat look ontwerp’ op. De lijnen die horizontaal over de achterklep en achterbumper lopen, geven de vernieuwde XCeed volgens Kia een bredere, stabielere uitstraling.

KiaXCeedFacelift2

De vernieuwde XCeed wordt leverbaar met verschillende 16 of 18 inch machinaal bewerkte aluminium velgen met 205/60 R16 of 235/45 R18 banden. De bodemvrijheid is 172 mm met het eerste type wielen en 184 mm met de 18 inch exemplaren. De wielkast- en dorpel bekleding geven de XCeed, samen met de satijn verchroomde dakrails, volgens Kia een stoere uitstraling. De vernieuwde XCeed wordt leverbaar in 12 lak kleuren, afhankelijk van de gekozen uitvoering, waaronder 3 nieuwe zeer onderscheidende kleuren: Lemon Splash, Celadon Spirit Green (zie fotoserie) en Yuca Steel Grey.

 

GT-Line

De GT-Line uitvoering behoort in de afgelopen jaren tot één van de meest gekozen uitrustingsvarianten in het hele Kia gamma. Ook de XCeed is nu verkrijgbaar in dit extra dynamische ogende tenue. De nieuwe uitvoering biedt een reeks sportieve details die hem onderscheiden van de andere versies. De sportieve lagere luchtinlaat en zijbumper bekleding zorgen, in combinatie met de tijgerneus grille, volgens Kia voor een agressievere look. Aan de achterzijde vallen met name de nieuwe 6-hoekige led achterlichten en een sportieve, in carrosseriekleur gespoten onderste diffuser op. De XCeed GT-Line staat op de eerder genoemde 18 inch lichtmetalen wielen, terwijl de dorpels in carrosseriekleur, de glanzend zwarte dakrails en de spiegels zijn actieve en dynamische uiterlijk volgens Kia verder versterken.

De 204 pk / 265 Nm sterke 1.6 T-GDi krachtbron van de Ceed GT en ProCeed GT is nu ook leverbaar voor de XCeed GT-Line. De betreffende motor wordt standaard geleverd met deze automaat.

KiaXCeedFacelift4

 

Interieur

De aanraakgevoelige knoppen, draaiknoppen en schakelaars (om het audiovolume, de klimaatregeling en de ventilatie te regelen) zijn opnieuw ontworpen om de interactie te verbeteren en bestuurders in staat te stellen snel instellingen te wijzigingen zonder hun ogen van de weg te halen. Het 12,3 inch digitaal interactief instrumentencluster heeft nieuwe graphics. Aan de verschillende rij modi kunnen verschillende displaythema’s worden gekoppeld. Het glanzend zwarte paneel rondom de versnellingspook en de nieuwe achteruitkijkspiegel met dunne randen zijn verdere verbeteringen op zowel het gebied van vorm als functie.

Het interieur van de GT-Line kenmerkt zich onder andere door een door de autosport geïnspireerd ‘D-shape’ sportstuur, zwarte hemelbekleding, een versnellingspook omwikkeld met geperforeerd leer en speciale GT-Line bekleding.

 

Onderstel & Techniek

De veerconstante van de XCeed is 7 procent zachter aan de voorkant geworden en 4 procent zachter aan de achterkant om meer comfort en stabiliteit te bieden in alle omstandigheden, terwijl een dynamische demper voor de achterste dwarsbalk het weg geluid en structurele trillingen tijdens het rijden beter dempt. De vernieuwde XCeed is volgens Kia uitgerust met de allerlaatste infotainment-, connectiviteit- en veiligheidstechnologieën. Het navigatiesysteem met 10,25 inch touchscreen heeft een Bluetooth verbinding om 2 mobiele apparaten tegelijk te kunnen verbinden, terwijl Android Auto en Apple CarPlay ook standaard zijn.

Het volledig digitale 12,3-inch digitaal interactief instrumentencluster heeft nieuwe, volgens Kia haarscherpe, graphics en is, afhankelijk van de gekozen rij modus, in verschillende thema’s in te stellen. Met nieuwe connectiviteitstechnologie kunnen nu ook agenda’s van derden worden geïntegreerd, waarbij gebruikers hun Google- of Apple-agenda kunnen koppelen aan het infotainment systeem om er zo voor te zorgen dat ze nooit een afspraak missen. Als voor een geplande meeting een bestemming is opgeslagen in de agenda, kan deze automatisch in het navigatiesysteem worden geladen.

De nieuwe XCeed is ook uitgerust met de nieuwste versie van Kia Connect met Kia Live Services, een systeem dat de bestuurder en inzittenden verbindt met de buitenwereld via het touchscreen in de auto of de Kia Connect app. Kia Connect maakt hiervoor gebruik van een eigen eSIM kaart om live gegevens op te halen en bij te werken tijdens het rijden. Enkele voorbeelden van live diensten zijn verkeersinformatie, weersvoorspellingen, bezienswaardigheden en parkeerinformatie (inclusief prijs, locatie en beschikbaarheid van plekken). Kia Connect kan ook worden gebruikt om trips van tevoren te plannen door navigatiegegevens via de smartphone naar de auto te sturen. Via de app kunnen XCeed rijders daarnaast hun auto lokaliseren, ideaal in grote parkeergarages of in een onbekende omgeving. Met de nieuwste variant van Kia Connect kunnen tot 2 gepersonaliseerde gebruikersprofielen worden gecreëerd. Met deze functie kunnen gebruikers een back-up maken van hun Kia Connect voorkeuren via de cloud en instellingen van de ene Kia naar de andere overbrengen. Dit is een handige functie voor klanten die vaak wisselen tussen verschillende met Kia Connect uitgeruste auto’s, zoals gebruikers van pool auto’s of gezinnen met meer dan één Kia in hun huishouden.

Andere (optionele) features die het comfort en plezier tijdens elke rit vergroten, zijn onder meer een JBL Premium audiosysteem met Clari-Fi technologie, airconditioning met 2 temperatuurzones, verwarmde elektrisch inklapbare buitenspiegels, een verwarmd stuur, verwarmde en geventileerde voorstoelen en een verwarmde achterbank. De nieuwe XCeed heeft meerdere USB-C poorten aan boord, die niet alleen apparatuur kunnen verbinden maar ook snel kunnen opladen.

De vernieuwde XCeed omvat een breed scala aan actieve assistentie- en veiligheidssystemen. Het vernieuwde Smart Cruise Control (SCC) werkt nu ook op basis van navigatiegegevens. Deze navigatie ondersteunde SCC (NSCC) heeft onder meer een Auto-set functie die de kruissnelheid van de XCeed automatisch aanpast aan de maximumsnelheid die voor de betreffende weg is ingesteld. Dit systeem is ook voorzien van een Curve-functie (NSCC-C) die de navigatiegegevens gebruikt om een ​​komende bocht in de weg te voorspellen, de kruissnelheid indien nodig verlaagt om zo veilig mogelijk door de bocht te gaan en vervolgens terugkeert naar de vooraf ingestelde snelheid. Het Blind-spot Collision-Avoidance Assist (BCA) van Kia werkt hand in hand met het Blind-spot Collision Warning (BCW). In combinatie met de audio- en visuele waarschuwingen van BCW, oefent het systeem remdruk uit op de wielen, waardoor de XCeed terug naar de oorspronkelijke rijstrook wordt geleid. Driver Attention Warning Plus (DAW+) is ontworpen om alle inzittenden te beschermen en monitort het gedrag van de bestuurder om zijn of haar gebruikelijke neigingen en rij patronen te leren kennen. Het systeem geeft waarschuwingen als er vervolgens onregelmatigheden in het rijgedrag worden gedetecteerd die kunnen wijzen op vermoeidheid of afleiding van de bestuurder. DAW+ geeft ook een hoorbare en een visuele waarschuwing als de voorligger wegrijdt en de bestuurder niet reageert. Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) maakt gebruik van sensoren in de achterbumper en een achteruitkijkcamera om de bestuurder een beter overzicht te geven van wat zich achter de XCeed bevindt bij het achteruitrijden. De sensoren waarschuwen de bestuurder voor tegenliggers links of rechts van de auto, nog voordat ze in zicht komen. Als het systeem een ​​snel naderend voertuig detecteert, klinkt er een waarschuwingssignaal en gaat een pictogram op beide zijspiegels branden om de bestuurder te waarschuwen dat er een aanrijding dreigt. Als de bestuurder niet reageert, remt het systeem automatisch om een ​​aanrijding te voorkomen. Andere veiligheidsvoorzieningen van de vernieuwde XCeed zijn onder meer Forward Collision Warning met auto- en voetgangersdetectie, Intelligent Speed ​​Limit Warning, Lane Keeping Assist, Lane Following Assist, Highway Driving Assist en High Beam Assist.

KiaXCeedFacelift5

De vernieuwde XCeed wordt, net als de andere modellen van de Ceed familie, gebouwd in de productiefaciliteit in Zilina, Slowakije. De eerste exemplaren arriveren naar verwachting medio september in Nederland. Ook deze cross-over van Kia wordt standaard geleverd met de 7-jarige of 150.000 kilometer lange garantie. De Nederlandse prijzen en specificaties worden in aanloop naar de introductie bekend gemaakt.

Reageren is niet mogelijk.