Lage eurokoers maakt tanken nóg duurder

0

De waarde van de euro is de laatste weken ten opzichte van de dollar zo hard gedaald dat beide munten momenteel ongeveer evenveel waard zijn. Dat is voor het eerst sinds 2002.

De daling betekent niet alleen dat Europeanen in de Verenigde Staten een stuk duurder uit zijn, maar dat zij ook meer moeten gaan betalen voor Amerikaanse producten. Bijvoorbeeld auto’s zoals de Ford Mustang Mach-E of de grote Tesla modellen.

De afgelopen 2 decennia was 1 euro meer waard dan 1 dollar, met het hoogtepunt in 2008. Toen had 1 euro een waarde van 1,60 dollar. In 2014 liep de waarde van de euro al fors terug en sinds vorig jaar zomer is er een nieuwe daling ingezet. Een belangrijke reden voor die daling is het beleid van de Europese Centrale Bank. Die heeft zitten slapen toen er eigenlijk stappen gezet moesten worden in de vorm van renteverhogingen. Maar dit gebeurde niet omdat de ECB landen in Zuid Europa die een erg hoge schuldenlast hebben (zoals Italië) de hand boven het hoofd hield. Door de voorkeursbehandeling van dergelijke lidstaten werd er onvoldoende gedaan om de euro voor investeerders aantrekkelijk te houden. Het geld vloeide weg met als gevolg een waardedaling van de euro. Niet alleen ten opzichte van de dollar, maar ook in vergelijking met de Zwitserse frank.

Ook zorgen om de groei van de economie van de eurozone leiden tot minder vertrouwen in de euro. De oorlog in Oekraïne draagt bij aan een hogere inflatie en de kans is groot dat daardoor de groei afremt. Steeds meer economen houden op korte termijn rekening met een krimp van de Europese economie. Daarnaast zijn er zorgen of eurolanden op termijn nog wel aan voldoende gas kunnen komen nu Rusland de gaskraan steeds verder dichtdraait. In de Verenigde Staten spelen de zorgen over de groei van de economie in mindere mate dan in Europa.

De dalende waarde van de euro leidt er onder andere toe dat olie (dat doorgaans in dollars wordt afgerekend) nog duurder wordt. “De lagere eurokoers leidt ertoe dat de toch al hoge inflatie nog een extra opwaartse druk krijgt”, zegt Teeuwe Mevissen, senior macrostrateeg bij de Rabobank. “Buiten de oorzaken van inflatie die we nu zien, komt daar nog een factor bij. Je zou dat effect het importeren van inflatie kunnen noemen”.

Reageren is niet mogelijk.