Rechter geeft Volkswagen klanten recht op compensatie voor sjoemelsoftware

0

Europeanen die tussen 2011 en 2013 een Volkswagen met dieselmotor hebben gekocht, mogen in principe compensatie of zelfs ontbinding van het koopcontract eisen. Dit vanwege de sjoemelsoftware in hun auto. Wel moet een nationale rechter daarmee akkoord gaan. Dat bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie.

In 2015 kwam aan het licht dat Volkswagen jarenlang op grote schaal emissietests manipuleerde. Dat deed het bedrijf door in zijn auto’s software te installeren die de indruk gaf dat er minder uitgestoten werd dan in werkelijkheid het geval was. In 2011 voerde het bedrijf wel een update door, maar die zorgde er alleen voor dat enkel de uitstoot boven een temperatuur van 15 graden juist werd gemeten. Onder die temperatuur kon het sjoemelen doorgaan.

Een groep Oostenrijkse consumenten had hierover een zaak aangespannen in eigen land, waarna de nationale rechter de zaak doorstuurde naar het Europese hof. Dat heeft nu beslist dat de Oostenrijkers in hun recht staan. “Omdat de temperatuur in de Europese Unie regelmatig onder de 15 graden terechtkomt, kan de uitstoot niet altijd juist gemeten worden”, zo stelt het hof. “Daardoor biedt het voertuig niet de kwaliteit die een consument mag verwachten en is het geleverde product niet in overeenstemming met de overeenkomst”.

De zaak gaat nu terug naar de Oostenrijkse rechter, die er zijn eigen oordeel over moet vellen. Voor consumenten in andere lidstaten die om dezelfde reden compensatie willen, ligt de eindbeslissing eveneens bij nationale rechtbanken. In Nederland won Stichting Car Claim vorig jaar al een rechtszaak tegen de Volkswagen Groep voor 150.000 auto’s van de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda met sjoemelsoftware. De betreffende rechter oordeelde dat kopers tot 3.000 euro moeten terugkrijgen. Volkswagen is in Nederland in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Reageren is niet mogelijk.