Stellantis: voormalige Fiat fabriek wordt SUV hotspot

0

De Italiaanse vakbonden in de voormalige Fiat fabriek in het Italiaanse Melfi hebben een overeenkomst getekend met Stellantis en daarmee de productie van 4 nieuwe elektrische modellen vanaf 2024 bevestigd.

De Italiaanse site, waar momenteel de Fiat 500X en de Jeep modellen Renegade plus Compass worden gebouwd, zal in de toekomst gaan werken voor DS, Lancia en Opel. Het gaat daarbij om 2 modellen voor DS, een moderne elektrische interpretatie van de Opel Manta en een SUV voor Lancia. De 4 voertuigen zullen gebaseerd worden op het STLA Medium (of e-VMP) platform, dat eind 2023 door de nieuwe Peugeot 3008 zal worden ingehuldigd. Afgeleid van de EMP2-basis, zal het met deze architectuur mogelijk zijn om een ​volledig elektrische versie aan te bieden. Die gaat de nieuwe Nidec M3 motor gebruiken, waarvan het vermogen zal variëren van 170 pk tot 204 pk. Deze unit zal de stroom aangeleverd krijgen door een nieuwe ACC batterij (PSA-Saft TotalEnergies), die logischerwijs ook wordt vervaardigd in Italië, namelijk in Termoli.

DS Automobiles zal vanaf 2025 de tweede generatie van 7 (Crossback) in Melfi laten produceren. De productie start aldaar echter in 2024 met een cross-over model voor dit merk (interne codenaam D85; zie foto) die zal worden afgeleid van de ASL conceptstudie maar een compacter formaat zal hebben. In 2025 moeten de eerste exemplaren van de nieuwe Opel Manta in Melfi van de band rollen. Dat model wordt ook een cross-over. In 2026 volgt het alter ego van de nieuwe DS 7, die alleen in elektrische vorm zal worden aangeboden: een SUV voor Lancia (project L74).

Reageren is niet mogelijk.