Californië verbiedt vanaf 2035 verkoop nieuwe benzine- en dieselauto’s

0

In de Amerikaanse staat Californië mogen vanaf 2035 geen nieuwe auto’s met een benzine- of dieselmotor meer worden verkocht. Wetgevers in de staat, de grootste automarkt van de Verenigde Staten, stemden unaniem in met het plan dat al in 2020 werd bekendgemaakt.

Gouverneur Gavin Newsom, de man achter de nieuwe wetgeving, spreekt over “het begin van het einde voor de traditionele verbrandingsmotor”. Vanaf het jaar 2035 moet elke nieuwe auto die verkocht wordt emissievrij zijn. Californië is niet alleen de grootste automarkt van de Verenigde Staten, het is ook een voorbeeld voor andere Amerikaanse staten. Daardoor is de kans groot dat lagere emissienormen uiteindelijk voor een derde van de gehele Amerikaanse automarkt gaan gelden.

De plannen werden unaniem goedgekeurd. De regels gelden alleen voor de verkoop van nieuwe auto’s, die per 2035 vrij moeten zijn van schadelijke stoffen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik van een elektrische motor of aandrijving op basis van waterstof. Het kan zijn dat er wel nog ruimte blijft om stekker hybride modellen te verkopen, die naast een oplaadbare accu voor de elektromotor ook nog een verbrandingsmotor hebben.

“Iedereen verdient het om een auto te hebben waar je kinderen geen astma van krijgen”, zei Newsom toen hij de plannen in september 2020 introduceerde. Hij noemt de wetgeving “een van de belangrijkste stappen voor het verdwijnen van de uitlaat zoals we die nu kennen”. Hij spreekt over “het begin van het eind voor de traditionele verbrandingsmotor. De gouverneur namens de Democraten wees onder meer op de verregaande gevolgen van klimaatverandering, die mede worden veroorzaakt door de uitlaatgassen van traditionele verbrandingsmotoren. 

Voor het verbod op de verkoop van benzineauto’s van kracht gaat, moeten er tussendoelen worden gehaald. Zo moet 35 procent van de nieuwe auto’s die per 2026 worden verkocht aan de regels voldoen, in 2030 gaat het om 68 procent. Momenteel is 15 procent van alle nieuw geregistreerde auto’s in Californië elektrisch.

Reageren is niet mogelijk.