Mercedes geeft gas met recycling

0

De autosector is in snel tempo op weg naar een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Maar hoewel steeds meer autoconsumenten geen benzine of diesel meer hoeven te tanken, wordt de meerderheid van de plastics die in auto’s wordt gebruikt nog steeds gemaakt van aardolie. Recycling van plastic kan ook op dit vlak de afhankelijkheid van olie verkleinen, maar voor sommige onderdelen is de kwaliteit daarvan niet goed genoeg. Daar heeft Mercedes nu iets op gevonden.

Mercedes heeft hiervoor samen met chemiereus BASF een joint-venture op poten gezet. Die heet Pyrum Innovations en heeft als primaire taak om grondstoffen voor de productie van plastics uit banden te halen. Het proces omvat niet alleen het samenpersen van vermalen rubber, maar ook pyrolyse (verhitting zonder zuurstof). Op die manier kan van de banden olie worden gemaakt die dezelfde kwaliteiten heeft als fossiele olie en dus gebruikt kan worden om er plastics van hoge kwaliteit van te maken.

Om plastics van een dergelijke kwaliteit te maken, wordt de pyrolyse-olie gecombineerd met bio-methaan, oftewel aardgas dat gemaakt wordt op basis van organische afvalstoffen van planten of dieren, en dus ook niet-fossiel is. Op die manier wordt er niet alleen minder aardolie gebruikt, maar daalt ook het energieverbruik en de totale CO2-uitstoot.

Componenten die op deze manier gemaakt worden (er wordt begonnen met deurklinken voor de Mercedes S klasse en de EQE) zullen vanaf dit jaar gemonteerd worden. Daarnaast krijgt de S klasse een nieuwe crash absorber op basis van een combinatie van oude en nieuwe grondstoffen. Op termijn is uiteraard de sky the limit. Waardoor men zich in de toekomst niet meer schuldig hoeft te voelen als er een setje banden opgerookt worden tijdens het circuitbezoek. Want als dat gebeurd, dan betekent dat nieuwe deurklinken voor een Mercedes.

Reageren is niet mogelijk.