Toyota maakt van de Panda een hybride MPV

0

Toyota presenteert de Sienta: een compacte MPV met 7 zitplaatsen. De nieuweling is technisch identiek aan de Yaris en zou je dus kunnen bestempelen als de verlate opvolger van diens Verso uitvoering.

De Sienta is een compact ruimtewonder die niet alleen kan doorgaan als een moderne versie van de Yaris Verso, maar die uiterlijk ook doet denken aan de Citroën C3 Picasso en de Fiat Panda. Dat komt door zijn vriendelijke snoetje met koplampen die afgeronde hoeken hebben. De bolle bumper omvat een grote grille en wordt doorkliefd door een kunststof paneel. De Sienta is ontworpen volgens de Shikakumaru designtaal. Volgens Toyota komt die stijl tot uiting in afgeronde hoeken. Die zijn inderdaad overal bij de Sienta te zien. Net zoals bij de Panda. Stel dat de Italianen hun benjamin 7 zitplaatsen en 2 schuifdeuren zouden hebben gegeven, dan zou die er vermoedelijk (bijna) net zo uitzien als de Toyota Sienta.

ToyotaSienta5

De nieuwe Sienta, inmiddels toe aan de derde generatie (hij loopt al mee sinds 2003 en in 2015 verscheen de tweede aflevering), is gebaseerd op een langere versie van het GA-B-platform dat wij kennen van de Yaris en de Yaris Cross. De wielbasis van de 4,3 meter lange Sienta is met 2,75 meter echter fors (+19 centimeter) groter. Om zoveel mogelijk interieurruimte te creëren, staan de A-stijlen ver naar voren en zijn ze enigszins gebogen.

ToyotaSienta4

Op de flanken zien we kunststof cross-achtige aankleding en een eigenwijs vormgegeven stukje plaatwerk tussen de C- en D-stijl. De 1,70 meter brede en 1,67 meter hoge Sienta heeft verder hoog gepositioneerde en eigenwijs ingevulde achterlichtunits. Inderdaad, net zoals de Fiat Panda.

ToyotaSienta2

Onderdeel van de Panda formule zijn praktische opbergmogelijkheden en handige slimmigheden. Dat is bij de Sienta niet anders. In zijn dashboard zitten diverse opbergvakjes. In de middentunnel zijn eveneens opbergplekken en in de deurpanelen kan men meerdere flesjes kwijt. De armsteunen hebben handige haakjes en aan de achterzijde van de voorstoelen zitten niet alleen enveloppe-achtige vakken, maar ook usb-c-aansluitpunten.

ToyotaSienta6

In het hemeltje zitten uitstroomopeningen van het ventilatiesysteem om alle passagiers achterin van frisse en koele of warme lucht te voorzien. De ruiten in de elektrische bedienbare schuifdeuren hebben uitschuifbare zonneschermpjes. Als je geen 7-zitter wenst, is 6 zitplaatsen of 5 zetels ook mogelijk. De Sienta is er ook in een speciale uitvoering waarin men achterin eenvoudig een rolstoel naar binnen kan rijden.

ToyotaSienta3

De Sienta is zoals gezegd 4,3 meter lang en dat vindt Toyota te veel van het goede voor een atmosferische 1,0 liter 3 cilinder. Daarom staan er alleen de van de Yaris bekende 1,5 liter motoren op het menu, al dan niet voorzien van hybride techniek. Schakelen gaat met een CVT automaat die de aanwezigheid van 10 versnellingen simuleert. Net als de Yaris Cross kan de Sienta ook besteld worden met premium achterwielaandrijving (E-Four genaamd). Zoals elke moderne Toyota is de Sienta uitgerust met een uitgebreid pakket passieve en actieve veiligheidssystemen.

ToyotaSienta7

De Toyota Sienta komt vooralsnog niet naar Nederland. Dat is een beetje jammer, want het model zit vol ‘emotie’ dat de Japanners de laatste jaren zo graag in hun modellen stoppen. Maar op merkniveau heeft Toyota niet te klagen over belangstelling van senioren. Een speciale rolstoelauto zou vermoedelijk een tikkeltje too much zijn.

Reageren is niet mogelijk.