VVN waarschuwt televisie makers voor verkeerd gebruik autogordels

0

Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept makers van Nederlandse televisieprogramma’s en series op bewuster om te gaan met het hanteren van verkeersroutines in en rond auto’s. De gordel zit bij veel mensen op televisie vaak onder hun oksel. “Dat is niet de juiste manier”, aldus een woordvoerder.

Rob Stomphorst, woordvoerder namens VVN, zegt dat de organisatie in een aantal populaire programma’s die deze zomer op televisie zijn, ziet dat autogordels verkeerd worden gebruikt. “In populaire programma’s als ‘B&B Vol Liefde’ en ‘Kopen zonder kijken’ dragen kandidaten die gefilmd worden tijdens een autorit hun gordel niet op de juiste manier”, zegt Stomphorst. “Hun gordel zit onder hun oksel”. Volgens RTL zou dit gebeuren omdat anders de zendertjes die deelnemers gebruiken niet goed zouden werken. “Dat is natuurlijk onzin. Ik kan talloze andere programma’s opnoemen waar het niet op deze manier gebeurt”, zegt Stomphorst.

B&BvolLiefde

Naar aanleiding van de kritiek van Stomphorst , zegt een woordvoerder van RTL: “We zijn ons bewust van onze voorbeeldfunctie en hadden er in deze gevallen beter om moeten letten. We gaan dit duidelijker in onze productieprocessen vastleggen”.

Ook de manier waarom smartphones worden gebruikt in sommige programma’s is VVN een doorn in het oog. “In bijvoorbeeld ‘Ontvoerd’ rijden mensen met een smartphone aan hun oor geplakt”, stelt Stomphorst. “Dat is verboden”. VVN wil dat programma- en seriemakers zich bewuster zijn van hun voorbeeldfunctie. “Uit alle onderzoeken blijkt dat goed voorbeeld goed doet volgen. Je moet mensen, zeker in goed bekeken programma’s, duidelijk maken hoe ze zich achter het stuur en op de weg horen te gedragen”.

KaagVPRO

Vorig jaar ging het ook een keer mis in een documentaire van de VPRO met D66-leider Sigrid Kaag in de hoofdrol. Er zaten beelden in van de politica die zonder gordel in een dienstauto zat. D66 wilde niet dat die beelden uitgezonden zouden worden. Na ophef over de bemoeienis van de partij met de documentaire, ging Kaag door het stof.

Reageren is niet mogelijk.