Jeep maakt elektrische toekomstplannen bekend

0

Jeep heeft haar toekomstplan voor wat betreft de elektrificatie van haar auto’s gepresenteerd. Het gaat daarbij niet om een, niet twee, maar om liefst modellen. Die luisteren naar de namen Avenger, Recon en Wagoneer S. Uiterlijk 2025 moet het gamma van Jeep liefst 4 elektrische modellen tellen. Daarvan komt het hiervoor genoemde 3-tal ook naar Europa. Het vierde elektrische model is uitsluitend voor de Noord Amerikaanse markt bestemd en krijgt daartoe vermoedelijk een formaat op Hummer niveau.

De elektrische spits wordt afgebeten door de Avenger die op 17 oktober 2022 officieel voorgesteld zal worden op de Autosalon van Parijs. Het gaat om een SUV die compacter is dan de Renegade en die geproduceerd gaat worden in de voormalige Fiat fabriek in het Poolse Tichy. Begin 2023 arriveren de eerste exemplaren van de Avenger bij de dealer.

JeepAvengerConcept2

De Avenger deelt zijn basis niet met de Peugeot e-2008 en de Opel Mokka-e (die staan nog op het voor elektrische én fossiele brandstofaandrijving bestemde E-CMP-platform), maar op Stellantis’ nieuwe STLA Small architectuur. Daarmee wordt Jeep waarschijnlijk het eerste merk van Stellantis dat gebruik gaat maken van dit dedicated EV-platform. Waar Jeep eerder vaak een beetje achter zijn zustermerken aanhobbelde, verandert dat dus. Dat is een goede zaak, want Jeep heeft natuurlijk in zekere zin premium allures, maar moet die wel kunnen waarmaken. 

JeepAvengerConcept3

Op de afbeeldingen die nu zijn verspreid, is duidelijk te zien dat de Avenger (een naam die in het verleden door Hillman, Chrysler en Dodge werd gebruikt) een echte Jeep wordt. Niet alleen qua vormgeving, maar ook wat betreft zijn terreincapaciteiten want naast bovengemiddelde aan- en afrijdhoeken belooft de SUV specialist uit de Verenigde Staten ook voldoende bodemvrijheid om de geasfalteerde wegen vol vertrouwen te kunnen verlaten. Als rijbereik wordt door Jeep “400 kilometer” genoemd.

JeepReconConcept2

In de loop van 2024 krijgt de Avenger het gezelschap van de Recon. Die zal worden gebaseerd op de zogeheten STLA Large architectuur van Stellantis. Over de specificaties doet Jeep nog geen mededelingen, maar de Amerikanen beloven wel een rijbereik tot 800 kilometer. De behoorlijk hoekig vormgegeven Recon heeft, hoe kan het ook anders, standaard vierwielaandrijving, een vergrendelbare achteras, diverse terreinmodi en uitgebreide bodembescherming. Net als de Wrangler moet de Jeep Recon dus behoorlijk zijn mannetje kunnen staan in ruig terrein.

JeepReconConcept

Uiterlijk en qua formaat is de Recon een mix van de Cherokee en de Wrangler. Van dit laatste Jeep model neemt hij een heleboel off-road gimmicks en features over, zoals de afneembare deuren. Ook kan het dak grotendeels worden verwijderd. Precieze technische details, zoals het motorvermogen, houdt Jeep nog even voor zichzelf. De Recon gaat in 2024 in productie in de VS en komt in datzelfde jaar op de Amerikaanse markt. Wij krijgen hem in 2025.

JeepReconConcept3

Vanwege uiterlijke overeenkomsten zou je er een elektrische concurrent voor de Ford Bronco in kunnen zien. De Recon verhoudt zich tot de Wrangler zoals bij de Ford Bronco Sport versus de echte / gewone Bronco. Het is een wat moderner vormgegeven SUV voor de minder traditioneel ingestelde Jeep klant. De Recon komt dus ook naast de Wrangler in het gamma en is geenszins bedoeld als vervanger van deze terreinwagen. Waar de Wrangler het voor wat betreft elektrificatie bij stekker hybride aandrijving houdt, is de Recon altijd volledig emissievrij. Ondanks het moderne totaalplaatje beschikt de Recon over enkele typische klassieke Jeep designkenmerken. De Recon komt eerst in de Verenigde Staten op de markt en maakt daarna de oversteek naar Europa.

JeepWagoneerSconcept

In de Verenigde Staten telt het gamma sinds kort een nieuwe Wagoneer, die ook te koop wordt aangeboden als luxueuzere Grand Wagoneer. Maar er staat een derde telg in de steigers in de vorm van de Wagoneer S. Dat is, hoewel de letter ‘S’ misschien anders doet vermoeden, een volledig elektrische versie. Nou ja, we kunnen het gerust een volledig nieuw model model. De Wagoneer S zal in 2024 worden gelanceerd in de Verenigde Staten en gaat zich daarna (in 2025) aan een Europees avontuur wagen.

JeepWagoneerSconcept2

De STLA Large architectuur vormt de technische basis van de Wagoneer S. De wat op een Range Rover Velar lijkende Jeep is 640 pk sterk en kan in 3,5 seconden van 0 naar 100 km/u sprinten. Zijn rijbereik bedraagt 644 km. Maar reken erop dat het hier gaat om een topversie en dat er ook mildere varianten komen.

JeepWagoneerSconcept3

De Wagoneer S oogt wat meer futuristisch dan de gewone (Grand) Wagoneer), onder meer dankzij de verlichte grille. Hoewel het voor Jeep-begrippen een behoorlijk afgerond model is dat bovendien zijn inzittenden behoorlijk verwent met pracht en praal, moet het ook zeker een capabele terreinwagen worden. Vierwielaandrijving is standaard en de Wagoneer S krijgt diverse terreinmodi om de bestuurder op verschillende ondergronden te hulp te schieten. 

JeepElektrischeModellenConcepts

Uiterlijk in 2030 is het volledige Europese modellengamma van Jeep volledig elektrisch. In dat jaar hebben de Amerikanen nog wel de keuze uit Jeeps met een verbrandingsmotor, want Jeep verwacht dat in 2030 op de thuismarkt het verkoopaandeel van volledig elektrische modellen op ‘slechts’ 50 procent ligt. 

Reageren is niet mogelijk.