Prijs vergelijking Jaguar F-Type 75

0

Ter ere van het laatste modeljaar van de F-Type en 75 jaar Jaguar sportauto’s kunnen klanten nu kiezen voor de speciale ’75’ uitvoeringen. Er zijn 2 versies die beide worden aangedreven door de befaamde 5,0 liter V8 Supercharged motor. De F-Type 75 en de F-Type R 75 zijn respectievelijk 450 en 575 pk sterk, en zowel als Coupé als Convertible leverbaar.

De uitzwaai editie kenmerkt zich door unieke interieur- en exterieurelementen, een extra rijke uitrusting en de exclusieve kleur Giola Green metallic. Volgens Jaguar is er sprake van een passend eerbetoon aan de prestaties van de verbrandingsmotor. In 2025 schakelt het merk namelijk over op volledig elektrische modellen. Dat gebeurt in de vorm van 3 cross-overs, dus de F-Type (R) 75 kan net zo goed als een hommage worden beschouwd aan de sportwagen.

JaguarFtype75c

Jaguar heeft voor het laatste modeljaar van de F-Type (vanaf begin 2023) het aanbod vereenvoudigd. Op alle versies behoren 20 inch velgen nu tot de standaarduitrusting. Discrete detailwijzigingen zijn de kleur van de naaf dop in de velgen en de badge in de grille, die nu zwart zijn in plaats van rood, en die van de R- en R-Dynamic badges, die nu zwart en grijs zijn in plaats van rood en groen. De speciale uitvoeringen F-Type 75 en F-Type R 75 onderscheiden zich door specifieke designelementen. Dat begint bij  discrete badges op de voorste spatborden, met het onmiskenbare silhouet van de sportwagen. De uitvoeringen F-Type 75 en F-Type R 75 onderscheiden zich verder met respectievelijk Gloss Black 5-spaaks velgen en Gloss Black & Contrast Diamond Turned Finish 10-spaaks exemplaren.

JaguarFtype75e

In het interieur kan de uitzwaai editie worden herkend aan het specifieke silhouet van de auto op het Engine Spin paneel op de middenconsole en op de roestvrijstalen dorpellijsten. Het Interior Black Pack is ook bij de prijs inbegrepen, evenals lichtgewicht sportstoelen (in Performance design). Volgens Jaguar combineren die zetels een ergonomisch geoptimaliseerde vorm met uitstekend zitcomfort, dat nog eens wordt verhoogd met de mogelijkheid tot koelen en verwarmen. Rijke materialen als Windsor leder moeten voor een nog nadrukkelijker gevoel van luxe zorgen, aangevuld met details als het bewerkte stiksel in monogrampatroon. Dat komt ook terug in de Jaguar Leaper- of R-patronen in de bekleding van de hoofdsteunen en in de portierbekleding bij de optionele Extended Leather Upgrade. De hemelbekleding in Ebony Suedecloth verleent volgens Jaguar het interieur een nog exclusievere uitstraling.

JaguarFtype75d

Het onderstel van de achterwiel aangedreven F-Type 75 en de F-Type R 75 met standaard vierwielaandrijving is verbeterd met wieldragers achter van lichtgewicht, vormvast gegoten aluminium. Die zorgen samen met de grotere wiellagers voor een nauwkeurigere controle van het contactvlak van de banden met het wegdek. Dat vertaalt zich volgens Jaguar in een preciezer stuurgevoel. Voor de F-Type R 75 is dit essentiële aspect nog verder geoptimaliseerd door toepassing van nieuwe bovenste fuseekogels, die wielvlucht en sporing nog strakker definiëren. Beide versies zijn ook voorzien van een elektronisch gestuurd achter differentieel (EAD) om de tractie te optimaliseren. De F-Type 75 en F-Type R 75 zijn uitgerust met Jaguar’s Adaptive Dynamics systeem met Configurable Dynamics. Met elektronische en continu variabele schokdempers optimaliseert Adaptive Dynamics zowel het rijcomfort bij lagere snelheden als de controle bij hoge snelheid. Configurable Dynamics biedt de bestuurder de mogelijkheid om de instellingen van de vering en demping, de zwaarte van de besturing, de reacties op het gaspedaal en het schakelgedrag van de transmissie aan persoonlijke voorkeuren aan te passen. Behalve de standaard 20 inch velgen is er keuze uit 3 optionele designs. Voor de F-Type R 75 zijn ook gesmede exemplaren een optie. Zoals het een topversie betaamt, is de ‘R’ uitvoering uitgerust met bredere, speciaal ontwikkelde Pirelli P Zero banden in de maat 265/35 ZR 20 vóór en 305/30 ZR 20 achter. Die voorzien de auto volgens Jaguar van exceptionele grip op de weg. De F-Type R 75 kan worden uitgerust met Jaguar’s Carbon Ceramic Matrix (CCM) remsysteem. Met keramische schijven met een diameter van 398 mm vóór en 380 mm achter, en met geel gespoten monobloc-remklauwen met respectievelijk 6 en 4 zuigers biedt dit remsysteem volgens Jaguar exceptionele remprestaties en is het systeem uitzonderlijk goed bestand tegen fading.

Jaguar Lotus Porsche
F-Type Emira 911
75 First
5.0 V8 V6 B6
€150.688 €149.414 €159.200
Jaguar Chevrolet Mercedes
F-Type Corvette SL
Convertible Convertible
75 5.0 V8 Stingray 43 AMG
€158.829 ± €152.000 €161.696

De eerste exemplaren van de herziene F-Type worden afgeleverd in januari 2023. Dat jaar is het 75 jaar geleden dat Jaguar zijn eerste sportauto, de XK120, presenteerde. De F-Type 75 is beschikbaar vanaf 150.688 euro.

Reageren is niet mogelijk.