Tesla levert een recordaantal auto’s af, maar analisten zijn ontevreden

0

Tesla heeft in het derde kwartaal van dit jaar minder auto’s afgeleverd dan waar kenners op gerekend hadden. De Amerikaanse maker van elektrische auto’s worstelt naar eigen zeggen met logistieke problemen. Daardoor wist het haar producten moeilijker bij de klanten te krijgen.

Tesla leverde in de periode juli t/m september 343.830 auto’s af. Dat was een nieuw record, maar analisten waren er van uitgegaan dat er zeker 358.000 exemplaren hun weg naar de klant zouden vinden. Tesla meldt in een verklaring dat door de sterke productiegroei het een “steeds grotere uitdaging is” om over voldoende transportcapaciteit te beschikken tegen redelijke kosten. Daarbij speelt mee dat sprake is van “logistieke piekweken” vanwege de corona pandemie die China nog steeds in haar greep kan houden. Topman Elon Musk gaf op Twitter aan naar “stabielere” leveringen te streven.

TeslaModel3ModelY

Maar dat er minder auto’s werden afgeleverd dan dat er werden geproduceerd (365.923 stuks in het derde kwartaal), kan er ook op duiden dat de concurrentie steeds moordender aan het worden is, en dat er verzadiging aan het optreden is voor wat betreft de vraag naar met name de Model 3 en Model Y (foto). Zowel bestaande autofabrikanten als nieuwkomers brengen steeds meer elektrische modellen op de markt. Dit neemt niet weg dat Tesla nog steeds met afstand marktleider is, Het bedrijf van Musk heeft die titel in handen sinds de eerste exemplaren van de Model S 10 jaar geleden aan klanten werden geleverd.

Tesla stelt wel dat het definitieve leveringscijfer van de leveringen nog iets hoger kan uitvallen. De automaker splitste de verkoop niet uit per regio. De Verenigde Staten en China zijn de grootste afzetmarkten en het overgrote deel van de verkopen betrof de Model 3 en de Model Y. Tesla maakt deze types samen met de Model S en de Model X in haar fabriek in Fremont in Californië. De eerste 2 modellen, die nieuwer en kleiner zijn, zien ook in de Chinese fabriek nabij Shanghai let levenslicht. Onlangs is Tesla begonnen met het leveren van de Model Y, een cross-over, vanuit haar nieuwe fabrieken in Berlijn en Austin.

De kwartaalleveringen zijn een belangrijke graadmeter voor Tesla. Het aantal auto’s dat aan de klant werd geleverd, ondersteunen de financiële resultaten van de autobouwer.

 

 

Reageren is niet mogelijk.