Ford Mustang Mach-E doet 150.000

0

Bij Ford is het 150.000ste exemplaar van de Mustang Mach-E van de band gerold. De elektrische cross-over kwam vorig jaar op de markt in 22 verschillende landen en zal in 2023 in 39 landen leverbaar zijn. Bijna 5.000 van de 150.000 gebouwde exemplaren kregen een Nederlands kenteken. Daarmee is de Mustang Mach-E relatief succesvol.

Toen Ford de Mustang Mach-E in 2020 onthulde, stond menig fan van de échte Mustang op zijn achterste benen. Sinds 1964 werd de modelnaam gebruikt voor een zogeheten ponycar oftewel een betaalbaar 2- of 3-deurs model met sportieve allures. Met name de eerste generatie Mustang heeft een iconische status bereikt en de editie die nu te koop is mag er wat dit betreft ook wezen. Mag Ford dan wel de modelnaam gebruiken voor een auto waar geen (roffelende 8 cilinder) verbrandingsmotor in zit? Ja, de autoconsument heeft 150.000 keer duidelijk gemaakt dat dit mocht. En eigenlijk was er sprake van een meesterzet want op deze manier kon het elektrische debuutmodel van Ford (de emissievrije variant van de Focus kunnen we beter vergeten) in de markt worden gezet als een sportieve auto. Dat maakte hem extra aantrekkelijk.

FordMustangMachE150000d

Het gevolg was dat de Mustang Mach-E Ford bepaald geen windeieren heeft gelegd, alhoewel de verkoopaantallen in het niet vallen bij die van de Tesla Model 3 (en Model Y). Ook niet onbelangrijk: Ford wist met de elektrische cross-over weer (zakelijke) klanten aan te trekken uit het hogere segment. Binnen het Ford gamma kan de elektrische cross-over zodoende gezien worden als de moderne opvolger van modellen als de Taunus 17M TS, Taunus 20M, Sierra 2.3 Ghia en de Scorpio (vóór de facelift). Al met al hebben inmiddels 4.810 Nederlanders voor de Mustang Mach-E gekozen en staat de internationale verkoopteller op 150.000 stuks. Daar zal het, als het aan Ford ligt, niet bij blijven, want het is de bedoeling dat volgend jaar 230.000 exemplaren van de elektrische cross-over uit de fabriek in Mexico rollen. Het merk met de blauwe ovaal wil dan in totaal 600.000 emissievrije auto’s het licht laten zien. In 2026 moeten jaarlijks 2 miljoen elektrische voertuigen de Ford showroom verlaten.

FordMustangMachE150000c

Voor Ford was de Mustang Mach-E een compleet nieuwe auto in een compleet nieuw segment. Dat dit het bedrijf de nodige uitdagingen bezorgde, kan worden afgeleid uit de kinderziektes waar de elektrische cross-over aanvankelijk last van had, maar daar zal Autointernationaal.nl op dit feestelijke moment niet te lang bij stil staan. Aanvankelijk werd de Ford Mustang Mach-E alleen in de Mexico gebouwd, maar sinds kort rolt de auto ook in China van de band.

 

Reageren is niet mogelijk.