Duitsland: elektrische auto maakt snelheidslimiet op autobahn overbodig

0

Nergens kan je zo hard scheuren als op de Duitse Autobahn. Tenminste, als er geen sprake is van een tempolimiet. Maar hoe lang nog? Met de regelmaat van de klok instaat er bij onze oosterburen een discussie over de invoering van een snelheidsbeperking. Vooral voor de politici van de Groenen is dat een stokpaardje.

Tot op heden is er echter geen politieke meerderheid die voor een tempolimiet (maximaal 130 km/u) is. Dat komt doordat de sociaal- democraten, vertegenwoordigers van ‘Otto Normalverbraucher’, bang zijn om daarmee de stem van hun achterban te verliezen. Voor de liberalen en christen-democraten is een snelheidsbeperking sowieso geen issue. Bij de laatste partij heeft de autolobby een flinke vinger in de pap en de partijleider van de liberalen rijdt Porsche. That says it all.

De discussie wordt er niet eenvoudiger om omdat een snelheidsbeperking volgens sommige onderzoeken zou leiden tot een hogere filedruk. Dat zorgt op haar beurt dan weer voor meer vervuiling. En vanuit veiligheidsoogpunt zou er voor Duitsland ook geen reden zijn om een tempolimiet in te voeren. De ongeval statistieken zijn bij onze oosterburen namelijk beter dan in veel landen mét een snelheidsbeperking. Dat dit eerder komt door de hoge snelwegdichtheid (oftewel relatief weinig 2-baans wegen) en doordat Duitsers zich een robuustere auto kunnen permitteren dan bijvoorbeeld Grieken, is blijkbaar niet relevant.

Hoe lang zal de discussie over de invoering van een snelheidsbeperking in Duitsland nog de kop op steken. Volgens de minister van transport, Volker Wissing, niet lang meer. Immers, nu men ook in Duitsland volop in de transitie naar elektrisch rijden zit, zou een dergelijke tempolimiet overbodig zijn. “Mensen zullen toch niet snel meer kunnen rijden, want ze zullen hun batterijen moeten sparen”, zo verklaarde hij tegen Duitse media.

Wissing wil zelfs het Duitse snelwegnet uitbreiden. Hij pakt uit met een studie die aantoont dat zowel personenvervoer als vrachttransport over de weg in de toekomst verder zal toenemen. Hij wil het Duitse wegennet daaraan aanpassen. Dat stuit echter op weerstand van de Groenen, die van mening zijn dat meer wegen aanleggen strijdig is aan de milieudoelstellingen van de regering. Maar Otto Normalverbraucher zal vast wel oren hebben naar meer snelwegen. Reizen per openbaar vervoer gaat bij onze oosterburen vaak een stuk minder vlot.

Reageren is niet mogelijk.