Komt in 2025: de elektrische Suzuki eVX

0

Maruti Suzuki heeft op de 2023 editie van de Indiase Auto Expo de eVX onthuld: een conceptstudie voor een elektrische SUV die in 2025 in productie moet gaan en dan ook in Europa te koop zal zijn.

Als de grootste autofabrikant van India staat er voor Maruti Suzuki veel op het spel. Ook in Azië ontkomt men niet aan elektrificatie van het auto-aanbod. Rondom Maruti Suzuki was het op dit vlak tot nu toe echter oorverdovend stil. Omdat andere autofabrikanten in India inmiddels stevig aan de weg timmeren met elektrische auto’s, viel dat extra op. Maar nu heeft Maruti Suzuki tijdens de show eindelijk het doek van de eVX gehaald: een conceptstudie voor een volledig elektrische SUV. Volgens de ontwerpers is deze lettercombinatie min of meer de afkorting van “emotional Versatile Cruiser”, waarbij het laatste woord dan met een ‘X’ wordt geschreven. Maruti Suzuki meldt dat de eVX een middelgrote SUV is die bedoeld is om (beter laat dan nooit, red.) de toewijding van het merk aan duurzaam autorijden te tonen.

SuzukiEVXconcept6

De eVX oogt als een coupé-achtige SUV; een carrosserietype dat nog nooit eerder door (Maruti) Suzuki is getoond. Het bedrijf onthulde dat de conceptstudie is ontworpen en ontwikkeld door het Japanse moederbedrijf. De SUV pronkt met een hoge zitpositie en behoorlijk extreme futuristische designelementen. De eVX is 4.300 mm lang, 1.800 mm breed en 1.600 mm hoog. Ter vergelijking: de S-Cross meet 4.300 mm x 1.785 mm x 1.580 mm.

SuzukiEVXconcept4

Aan de voorzijde heeft de eVX een design dat als karakteristiek voor elektrische auto’s kan worden beschouwd, namelijk een front zonder grote openingen in de grille. Er is sprake van een strak ontwerp dat er zonder al te veel scherpe lijnen agressief uitziet. In plaats van een traditionele grille aan de voorkant zien we een glanzend zwarte strip die aansluit op de futuristisch ogende led koplampen. Die vormen in combinatie met 4 kleine led daglichten een V-vormig element dat volgens Suzuki bijdraagt aan het ultramoderne ontwerp van het concept, maar eerlijk gezegd lijkt het design van Citroën gejat te zijn. Op de enorme bumper in carrosseriekleur zit het Suzuki embleem. Daaronder bevindt zich een enorme zilverkleurige beschermplaat. Er zijn ook 2 kleine led daglichten op het onderste gedeelte van de bumper.

SuzukiEVXconcept2

Aan de zijkant zien we gespierde wielbogen die enorme, futuristisch ogende, wielen herbergen. De bogen hebben een zwarte plastic bekleding gekregen die de robuustheid van dit SUV ontwerp moet accentueren. Verder zien we aan de zijkanten van het voertuig diverse zilverkleurige accenten.

Aan de achterkant zien we duidelijk dat de eVX een coupé-achtige SUV is; een carrosserie type dat langzaam maar zeker steeds populairder wordt. Het ontwerp lijkt een beetje op een Lamborghini Urus en modellen van vergelijkbaar kaliber. De eVX beschikt over een spoiler die zich uitstrekt over de agressief schuin aflopende achterruit. De conceptstudie heeft ook apart ogende led achterlichten die met elkaar verbonden zijn via een dubbele led strip. In het midden zien we een groot Suzuki logo samen met het eVX insigne. Bovendien kunnen we op het onderste deel van het ontwerp van de achterkant de aanwezigheid van een dikke, zwart beklede bumper opmerken met een gigantische zilverkleurige beschermplaat met een rood licht in het midden.

SuzukiEVXconcept5

Volgens Suzuki is het idee achter de eVX en zijn futuristische ontwerpelementen om een hoog niveau van aerodynamische efficiëntie te leveren door de luchtweerstandscoëfficiënt te verlagen, waardoor het zich onderscheidt als een auto met een bovengemiddeld groot rijbereik. Een batterijpakket van 60 kWh is voor een C segment elektrische SUV niet bijzonder, maar een actieradius van maximaal 550 km wél.

Suzuki zal in India 100 miljard roepies investeren in de productie van volledig elektrische auto’s en hun batterijen. Of dit betekent dat de eVX ook in dit Aziatische land gebouwd gaat worden, is nog niet duidelijk, maar het ligt wel voor de hand. Een Indiase elektrische SUV die (vanaf 2025) te koop is in Europa: het is in ieder geval een aangename afwisseling van al het Chinese aanbod.

SuzukiEVXconcept3

 

 

Reageren is niet mogelijk.