Fiat komt dit jaar met 2 nieuwe elektrische modellen

0

Dit jaar lanceert Fiat zowel een elektrische hatchback (vergelijkbaar met de Peugeot 208) als een kleine SUV met ongeveer dezelfde afmetingen als de Jeep Avenger. Deze 2 modellen worden leverbaar in zowel volledig elektrische vorm als in een mild hybride uitvoering.

Echte nieuwigheden bij Fiat: dat was de afgelopen jaren in Europa een zeldzame gebeurtenis met alleen de 500 Electric (500e) als een model van recent design. Maar dit jaar zullen de zaken in een stroomversnelling komen bij de Italiaanse fabrikant, die nu ten volle profiteert van technologische synergievoordelen met de andere merken van de Stellantis groep. Ter gelegenheid van de presentatie van de (goede) bedrijfseconomische resultaten van het jaar 2022 bevestigden de leiders van Stellantis de komst van 2 belangrijke nieuwe modellen in 2023 voor Fiat.

De eerste van deze nieuwigheden zal Fiat definitief herpositioneren in het B segment. De opvolger van de al lang verdwenen Punto zal profiteren van een platform dat heel dicht bij dat van de Peugeot 208 ligt en dus ook met een volledig elektrische aandrijflijn worden aangeboden. Net als zijn Franse neef biedt hij daarnaast de keuze voor een thermische motor (via een microhybride systeem dat momenteel ontbreekt in de 208). De nieuwe B segment hatchback van Fiat zal zijn componenten delen met de toekomstige nieuwe Lancia Ypsilon, die in 2024 wordt verwacht.

De tweede van deze nieuwigheden zou ‘600’ kunnen heten (zie computertekening) en zal in het segment van stads-SUV’s actief worden. Mechanisch dicht bij de Jeep Avenger, biedt hij de klant ook de keuze tussen elektrische en thermische microhybride aandrijving.

Fiat werkt ook aan een elektrische nieuwe Panda, maar voor de komst van dat model is het nog te vroeg. Ook hebben de Italianen een elektrische opvolger van de Tipo in ontwikkeling, maar die staat pas voor 2025 op de rol.

Reageren is niet mogelijk.