Mercedes wordt exclusiever: prijsstijging van 43 procent

0

Een Mercedes wordt gestaag exclusiever. De gemiddelde prijs steeg vorig jaar tot 72.900 euro, zo blijkt uit de jongste jaarcijfers van de Duitse autofabrikant. Dat is een stijging met 43 procent in vergelijking met 2019, toen er nog geen coronapandemie was.

Door de chiptekorten in de branche focussen de autoproducenten meer op modellen met een hoge winstmarge en dus de duurdere types. Tegelijkertijd werden de instappers uit het gamma, zoals de A-klasse, voorzien van tal van opties die vervolgens voor het volle pond werden doorberekend aan de klant. Het gevolg: hogere prijzen.

Op deze manier kunnen autofabrikanten hun winst op peil houden. De elektrificatie van het modellengamma, dat ook tot hogere prijzen leidt, dreigt de betaalbaarheid nog meer onder druk te zetten. En die elektrificatie juist te vertragen want hoe hoger de prijs van een nieuwe auto, des te groter de kans dat de consument zal opteren voor een tweedehands exemplaar. En op de occasionmarkt is het aanbod aan elektrische modellen veel geringer.

 

2022

Door te focussen op luxe was 2022 een goed jaar voor Mercedes-Benz Cars (dus zonder Daimler trucks). De omzet steeg met 12 procent tot 150 miljard euro. Vooral de verkoop van topmodellen zoals de S-klasse, de AMG sportwagens en de Maybach uitvoeringen trok aan. De winst steeg daardoor met 63 procent tot 14,8 miljard euro.

De omzet ging met 16 procent omhoog naar ruim 150 miljard euro. Hierdoor wist Mercedes-Benz Cars een record brutomarge van 14,6 procent te realiseren. Een jaar eerder was dat nog 13,1 procent. Bij de bestelwagentak verbeterde de brutomarge van 8,3 naar 11,2 procent, maar bij Mobility Services was sprake van een daling van 22,0 naar 16,8 procent.

2022 was het eerste jaar voor Mercedes-Benz zonder de vrachtwagendivisie. Die is verzelfstandigd tot Daimler Trucks. De “scherpe focus op high-end personenauto’s en premium bestelwagens”, zoals Mercedes-Benz Group het noemt in het financiële bericht, werpt dus zijn vruchten af. Ook de strikte kostenbeheersing speelde een rol bij het verder opvoeren van de winst.

 

2023

Voor 2023 is de autofabrikant minder optimistisch gestemd. Topman Ola Källenius verwacht dit jaar iets minder winst. De prijzen zullen weliswaar nog wat kunnen stijgen, maar de verkoop zal naar verwachting achterblijven bij die van vorig jaar. Bovendien is de prognose onderhevig aan “buitengewone onzekerheid”, aldus Källenius.

Mercedes-Benz Cars benadrukt dat de transformatie doorgaat, met de aankondiging van een wereldwijd laadnetwerk, een aangepast productienetwerk om de bouw van elektrische auto’s op te schalen en nieuwe partnerschappen op het gebied van ruwe grondstoffen en microchips.

 

Reageren is niet mogelijk.