Missie mislukt: Chinezen probeerden klassieke Mini te patenteren

0

In China neemt men graag een loopje met intellectuele eigendomsrechten. Dat is geen nieuws, want ook in dit grote Aziatische land kennen ze de tegeltjeswijsheid “beter goed gejat dan slecht bedacht”. De Europese of Amerikaanse automodellen waardoor men zich in China wel heel nadrukkelijk heeft laten inspireren bereiken meestal niet onze showrooms want ze zijn primair voor lokale consumptie bestemd. Toch kunnen ze voor Westerse autofabrikanten een pijn in de kont zijn, vooral als de uiterlijke overeenkomsten met het origineel zich niet vertalen in een evenredige bouwkwaliteit. De Range Rover Evoque, die bij ons premium status heeft, werd nog niet zo heel lang geleden op die manier door het beruchte Landwind gedegradeerd tot een derderangs vehikel van discutabel niveau.

Bij vermeend kopieergedrag kunnen Westerse autofabrikanten in China naar de rechter stappen, maar het juridische systeem aldaar is sterk gepolitiseerd, waardoor bezwaren van ‘buitenlanders’ makkelijk weggewoven worden. Zelfs bij duidelijke voorbeelden, zoals in het geval van de Range Rover Evoque versus de Landwind X7. De Chinese rechter stelde aanvankelijk (in 2015) Jaguar Land Rover, eigenaar van het origineel, in het ongelijk. Pas na 4 jaar procederen kwam er een vonnis waarin Landwind werd veroordeeld wegens het schenden van andermans intellectuele eigendom. De X7 moest uit de handel worden genomen, maar toen was de imagoschade bij de Range Rover Evoque al aangericht.

Maar het Chinese Bejing Estek Technology overspeelde zijn hand. Dit bedrijf vroeg mei vorig jaar patent aan op het design van de originele Mini. Het compacte autootje was weliswaar voorzien van een elektrische aandrijflijn, maar dat zie je er aan de buitenkant niet aan af. De Chinezen dachten juridisch een kans te maken door de stijlkenmerken van verschillende evoluties van het model dat tussen 1969 en 2001 te koop was (dus zonder schuifraampjes en buitenboord deurscharnieren, maar wel met de karakteristieke regengootjes) te combineren. Zij dachten dat er aldus sprake was van een uniek model. Nogal naïef, want op deze manier blijft het ontwerp natuurlijk als 2 druppels water op de klassieke Mini lijken.

BMW, de eigenaar van het Britse merk, kreeg er in juli vorig jaar lucht van en tekende protest aan. Dit keer met succes, want het Staatsbureau voor Intellectuele Eigendom heeft de Duitsers gelijk gegeven. Nu heeft Beijng Estek Technology 3 maanden de tijd om te reageren op het vonnis.

 

 

Reageren is niet mogelijk.