Nissan: dit zijn onze toekomstplannen

0

Nissan schakelt naar een hogere versnelling bij de elektrificatie van haar gamma voor het Europese continent. Van de SUV die de Leaf zal vervangen via emissievrije bedrijfsvoertuigen tot de toekomstige Micra: hier is het schema met de nieuwe modellen van de Japanse fabrikant voor de rest van het huidige decennium.

Nu de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi een ingrijpende reorganisatie heeft ondergaan, kan het licht op groen gezet worden voor de agenda met de toekomstige modellen die Nissan in Europa wil gaan verkopen. De Japanners waren niet tevreden over het huwelijk met Renault, maar die problemen lijken opgelost: Nissan krijgt binnen de alliantie in de toekomst een meer gelijkwaardige rol waarbij het wederzijdse aandeelhouderschap keurig in balans is. De vredespijp kon vervolgens worden gerookt en nu staat niets meer in de weg om de auto’s die de Japanners op het Oude Continent willen gaan verkopen meer techniek met het repertoire van Renault te laten delen. Tegen eind 2026 zal 80 procent van de modellen van beide autofabrikanten dezelfde architectuur hebben, tegenover 60 procent nu. Veel van deze voertuigen zullen ‘nul-emissie’ zijn, waarbij Nissan van plan is om in 2028 driekwart van haar Europese verkopen te realiseren met geëlektrificeerde modellen (elektrisch of plug-in hybride). De industriële samenwerking met Renault zal daarom verder worden opgevoerd.

NissanToekomstplannen2

Dit jaar kunnen wij van Nissan een verlengde versie van de Townstar Combi, de neef van de Renault Kangoo, verwachten. Dit model zal in 2030 worden vervangen door een lichte bestelwagen die gebruik zal maken van een verkorte versie van het FlexEvan platform dat zojuist is aangekondigd door Renault en dat specifiek is ontworpen voor elektrische bedrijfsvoertuigen. Begin 2024 volgt een andere nieuwe emissievrije bestelbus, de Interstar. Dat is feitelijk een neef van de nieuwe Renault Master. Voor de zomer vakantie van 2024 zal de Juke een facelift ondergaan.

NissanToekomstplannen3

In november 2024 zal Nissan de Leaf indirect worden vervangen door een elektrische SUV met een coupéachtige daklijn. Kort door de bocht is er sprake van een productieversie van de Chill-Out conceptstudie. Dit model, dat gebaseerd zal worden op het CMF-EV platform van de Renault Mégane E-Tech Electric en de Nissan Ariya, zal zodoende kunnen profiteren van vierwielaandrijving. Net als de Leaf wordt hij geproduceerd door Nissan in het Engelse Sunderland. De batterijen gaan geleverd worden door de Chinese fabrikant Envision. Deze accu’s zullen worden vervaardigd in een nieuwe fabriek die op dezelfde locatie wordt gevestigd, vergelijkbaar met wat Renault van plan is voor zijn ElectriCity centrum in Hauts-de-France.

NissanToekomstplannen4

In 2025 zal de belangrijkste nieuwigheid van Nissan de vervanger van de Micra zijn, wiens naam nog moet worden geformaliseerd. Deze naaste neef van de toekomstige elektrische Renault 5 zal de CMF-B-EV architectuur van laatstgenoemde overnemen. Hij zal ook zijn aandrijflijnen kunnen erven, met 2 vermogensniveaus (125 of 150 pk) en evenveel batterijcapaciteiten (42 of 52 kWh). De veelzijdige Japanse stadswagen zal net als de Renault 5 in ElectriCity worden geproduceerd, maar dan in Maubeuge, terwijl het Renault model in Douai zal worden geassembleerd. De batterijen voor beide auto’s zullen afkomstig zijn van de nieuwe Envision fabriek die ter plaatse is gepland. De Nissan zal zich onderscheiden van de Renault door een gebogen look en ronde lichten die doen denken aan die van de derde generatie Micra. Beide merken streven naar een instapprijs van minder dan 25.000 euro.

NissanToekomstplannen6

In 2026 begint de Nissan fabriek in Sunderland met de productie van een elektrische SUV voor het B-segment, die na een periode van parallelle verkoop geleidelijk de positie van de Juke moet overnemen. Deze technische neef van de elektrische Renault 4 zal gebaseerd zijn op het CMF-B-EV platform en zal worden aangedreven door de toekomstige 136 pk sterke Renault ePT motor die in de Cléon fabriek zal worden geproduceerd. Het FlexEvan programma van Renault zal ook zijn eerste toepassing vinden bij Nissan in de vorm van de nieuwe Primastar.

NissanToekomstplannen8

In de tweede helft van het decennium lanceert Nissan nieuwe elektrische SUV modellen in het C-segment, waaronder een ter vervanging van de Qashqai. Deze voertuigen zullen profiteren van een ander platform waarvan nog geen details bekend zijn, afgezien van een accuspanning van 800 Volt. Ook deze architectuur zal worden gedeeld met Renault. Met name de opvolger van de Ariya, die uiterlijk 2028 wordt verwacht, zal hiervan profiteren.

NissanToekomstplannen7

Het is ook in 2028 dat Nissan van plan is om zijn eerste elektrische modellen met ‘solid state’ batterij op de markt te brengen. Het Japanse bedrijf wil Toyota, Honda, BMW en anderen op dit gebied voor zijn met de sleutel tot een verhoging van de energiedichtheid van de accu’s. Het is van plan deze technologie te gebruiken om grotere en/of sportievere voertuigen zonder uitstoot op de markt te brengen. Er is nog niets gezegd over een mogelijk delen van deze batterijen met Renault, aangezien Fransen op hun beurt partner zijn van de in Grenoble gevestigde start-up Verkor om zichzelf te voorzien van ‘solid state’ batterijen.

NissanToekomstplannen5

Net als zijn concurrenten gaat Nissan door met elektrificatie voor Europa, en tegen het einde van dit decennium zal de fabrikant een assortiment aanbieden dat heel anders is dan het aanbod dat we vandaag kennen. Aanvankelijk zou Nissan dit decennium onder de noemer van het in 2021 gepresenteerde plan ‘Ambition 2030′ in totaal 15 nieuwe elektrische modellen onthullen, maar daar komen er nu 4 bij. Dit betekent dat Nissan tot en met 2030 maar liefst 19 nieuwe volledig elektrische auto’s uitbrengt. Daarnaast kunnen wij nog 8 deels geëlektrificeerde modellen verwachten, oftewel stekker hybride voertuigen.

NissanToekomstplannen14

Het grotere aanbod aan geëlektrificeerde modellen is voor Nissan reden om haar verkoopprognoses bij te stellen. Aanvankelijk mikte het merk erop dat in het fiscale jaar 2026 in Europa 75 procent van de geleverde auto’s een geëlektrificeerde aandrijflijn zou hebben. Dat percentage is nu bijgesteld naar liefst 98 procent. Wereldwijd moet in 2026 zo’n 44 procent in plaats van 40 procent van alle verkochte Nissan auto’s in meer of mindere mate geëlektrificeerd zijn.

 

Reageren is niet mogelijk.