Vernieuwde Tesla Model 3 betrapt

0

Tesla werkt hard aan een verbeterde versie van haar Model 3. De verkopen van deze elektrische sedan zijn afgelopen jaar flink gedaald (al kwam dat ook door interne concurrentie met de Model Y), maar een combinatie van een prijsverlaging (is al gebeurd) en een update van de auto moeten de verkopen een flinke impuls gaan geven.

Deze toekomstig gerestylede Model 3, intern aangeduid als het “Highland project”, ondergaat naast cosmetische wijzigingen ook een serie technische verbeteringen zoals een geoptimaliseerde aandrijflijn, waaronder een nieuw type batterij. Daarnaast wordt het interieur naar een hoger plan getild. Die ingreep moet de Tesla zowel meer ‘premium’ als gebruiksvriendelijker maken.

De productie van de vernieuwde Model 3 moet in de tweede helft van maart in China van start gaan. Om de herziene editie te kunnen bouwen, moet de fabriek in Shanghai worden aangepast. Tesla wil daarom de productie van de Model 3 in haar Chinese fabriek onderbreken. Dat gebeurt vanaf 19 februari. Door het productieproces in Shanghai aan te passen, zal Tesla de bouwkosten van de Model 3 kunnen verlagen.

Van bovengenoemde efficiëntere productie zal de consument niet perse wat gaan merken in de vorm van een nieuwe prijsverlaging van de Model 3. Dat gebeurt alleen als de vraag achterblijft bij de output in de diverse fabrieken van Tesla. Wie zit te wachten op een aanzienlijk goedkoper model van het merk, zal nog een paar jaar geduld moeten hebben. Er wordt door Tesla wel aan zo’n auto gewerkt, maar die zal zeker niet voor 2025 productierijp zijn.

De kans is aanwezig dat Tesla op haar op 1 maart a.s. te houden Investors Day al een conceptversie van de nieuwe instapper (Model 2; de Nederlandse richtprijs is 33.000 euro) zal presenteren, of een teaser van de vernieuwde Model 3 zal laten zien. Hoog op de agenda staan ook de productieversie (eindelijk) van de Cybertruck, een elektrische pick-up.

Tesla leverde in 2022 1,3 miljoen auto’s af; een stijging van 40 procent ten opzichte van 2021. Het bedrijf hoopt dit aantal te kunnen verhogen tot 1,8 miljoen of zelfs 2 miljoen exemplaren in 2023. Uiteindelijk moet de output volgens topman Elon Musk doorgroeien naar 20 miljoen auto’s. De Model 2 vervult een cruciale rol bij het realiseren van dit plan.

 

 

Reageren is niet mogelijk.