Waarom Mercedes, het Booking.com van Duitsland, wat uit te leggen heeft

0

Mercedes-Benz heeft vorig jaar flink meer winst geboekt dan in 2021. Dat komt onder meer door relatief hoge verkopen van luxe modellen zoals de S-klasse en prijsverhogingen. Voor dit jaar verwacht Mercedes-Benz echter een lagere winst. Een van de oorzaken is stijging van de kosten die in ieder geval in China, waar de zaken moeizaam gaan, niet doorberekend kunnen worden aan de klant. .

De winst van Mercedes-Benz steeg vorig jaar met meer dan een derde tot 14,8 miljard euro. De omzet van het Duitse bedrijf nam op jaarbasis met 12 procent toe tot 150 miljard euro. Daaronder vallen de inkomsten van alle divisies, waaronder Mercedes-Benz Cars, Mercedes-Benz Vans en Mercedes-Benz Mobility. De personenwagen tak was verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de omzet, namelijk ruim 111 miljard euro. Mercedes-Benz verkocht vorig jaar wereldwijd ruim 2 miljoen auto’s, een stijging van 5 procent ten opzichte van 2021. Met name modellen als de S-klasse en de Maybach uitvoeringen werden goed verkocht in 2022. Dat leverde Mercedes-Benz meer rendement op.

Bij de publicatie van de jaarcijfers waarschuwt de directie de aandeelhouders wel dat de winst voor dit jaar lager kan uitvallen. Dat komt met name door hogere kosten en problemen in de toeleveringsketens als gevolg van onder andere de oorlog in Oekraïne. Van de omzet verwacht Mercedes-Benz dat deze op het niveau van vorig jaar zal blijven. Bovenstaande waarschuwing is echter niet van dien aard dat er nu gevreesd moet worden voor het voortbestaan van de autofabrikant. Helemaal niet omdat de omzet naar verwachting op niveau zal blijven. Vanuit deze optiek is het op zijn minst twijfelachtig dat Mercedes-Benz voor haar fabriek in Bremen en voor de hoofdfabriek in Untertürkheim werktijdverkorting heeft aangevraagd wegens leveringsproblemen.

De werktijdverkorting aanvraag is niet illegaal, maar het roept wel vragen op: waarom moet een bedrijf dat net bijna 15 miljard euro winst heeft gemaakt een deel van het personeel nu (tijdelijk) naar huis sturen? Volgens de ondernemingsraad zullen vanaf begin maart zo’n 700 werknemers gedurende 11 werkdagen op non-actief worden gesteld. Maar volgens deskundigen is de werktijdverkorting maatregel niet bedoeld voor bedrijven als Mercedes-Benz. Arbeidsmarktonderzoeker Enzo Weber zegt er dit over: “In diepe crises, wanneer de tekorten groot zijn, werken dergelijke speciale regels goed. Buiten zulke tijden moeten ze met rust worden gelaten”.

Weber doelde op de vereenvoudigde toegang tot werktijdverkorting die het federale ministerie van Arbeid tot eind juni heeft verlengd vanwege de energieprijzencrisis. Daarbij werd bijvoorbeeld het vereiste percentage werknemers dat door een werkonderbreking wordt getroffen, verlaagd van 33 procent naar 10 procent. Met een dergelijke versoepeling kunnen bedrijven waar het water tot aan de lippen staat weer perspectief krijgen. Maar Mercedes-Benz wordt geacht met een bedrijfswinst van 14,8 miljard euro voldoende vet op de botten te hebben.

De situatie, of beter: het gedrag van Mercedes-Benz, doet denken aan dat van Booking.com dat tijdens de corona crisis haantje de voorste was om zijn hand op te houden bij de Nederlandse staat voor steun om zo te profiteren van diverse regelingen, maar tegelijkertijd op internationaal niveau enorm veel geld bleef verdienen. Weber: “Er moet een gevoel voor proportie zijn. De leveringsproblemen beginnen net af te nemen. Het is dan ook niet de moeite waard voor Mercedes-Benz om een greep in de kas van de belastingbetaler te doen”.

Reageren is niet mogelijk.