Dubieus Europees akkoord over auto’s met verbrandingsmotor

0

De Europese Unie mag de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s vanaf 2035 gaan verbieden. De 26 lidstaten, waaronder het aanvankelijk dwarsliggende Duitsland, hebben daar mee ingestemd.

Onze oosterburen protesteerden op de valreep nog omdat ook auto’s die op duurzame brandstoffen (zogeheten e-fuels: synthetische brandstoffen op basis van waterstof en koolstof) kunnen rijden daar de dupe van worden.

De Duitsers gingen afgelopen weekend echter overstag, na de verzekering van de Europese Commissie dat voor personenwagens met een motor die geschikt is voor een dergelijke brandstof in de regelgeving ruimte wordt gemaakt. Dit betekent overigens niet dat alle lidstaten het nu eens zijn met de plannen voor het uitbannen van auto’s met een verbrandingsmotor. Italië en enkele Oost-Europese landen zijn namelijk nog niet tevreden. Maar zonder Duitsland zijn er te weinig tegenstanders om het besluit tegen te kunnen houden.

Autointernationaal.nl vindt het jammer dat Eurocommissaris Frans Timmermans door de knieën is gegaan voor de Duitse minister Wissing van Transport. Auto’s die op e-fuel rijden, stoten in theorie weliswaar net zo weinig uit als elektrische personenwagens, maar dit type is duur en ook de motoren moeten er voor aangepast worden. In de praktijk komt het er op neer dan rijden e-fuel alleen is weggelegd voor ‘de rijken’. Het is dan ook geen toeval dat juist Porsche een groot pleitbezorger is van dit type brandstof.

De Europese Commissie stelt nu dat dat auto’s met een verbrandingsmotor ook na 2035 geproduceerd mogen worden, op voorwaarde dat zij enkel overweg kunnen met CO2-neutrale brandstoffen. Op die manier wordt ‘het volk’ in slaap gesust. Dat zal pas in 2035 wakker worden zodra zij merken dat een personenwagen met e-fuel vriendelijke verbrandingsmotor voor hen niet is weggelegd. En tegen die tijd zal Timmermans zich verschuilen achter de wetgeving van de Europese Commissie.

De Europese Commissie beloofde aanvankelijk op termijn de mogelijkheden met e-fuels te onderzoeken, maar een stevigere toezegging kwam er niet. Terecht, want duurzame brandstoffen zijn niet de oplossing voor het gros van de bevolking. Nu Timmermans alsnog toezegging heeft gedaan aan wat feitelijk de klantenkring van Porsche is (opvallend voor iemand die lid van de PvdA is). is er dus toch een toekomst voor auto’s waarvan de motor e-fuels lust.

Dat Timmermans voor Duitsland door de knieën is gegaan, kan niet losgezien worden van de inschatting van de Commissie dat er van uitgegaan wordt dat het geitenpaadje voor e-fuel auto’s in de praktijk weinig gaat uitmaken. Velen in Brussel constateren dat de techniek van deze duurzame brandstof nog in de kinderschoenen staat. Zo worden e-fuels nog nauwelijks geproduceerd en is er daarbij veel meer elektriciteit nodig dan bij de productie van batterijen. Ook zetten de meeste autofabrikanten in op elektrische personenwagens. Voor het ontwikkelen van de e-fuel techniek zijn veel investeringen nodig en de vrees bestaat dat consumenten er niet voor open staan vanwege de nu nog hoge prijs. Maar dat is geen excuus om de verkoop van e-fuel auto’s aan Europese burgers met diepe zakken wel mogelijk te maken.

 

Reageren is niet mogelijk.