Exclusiever wordt het niet: Rolls-Royce Phantom Syntopia

0

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de meest exclusieve auto van het land? Er zijn genoeg kandidaten die in aanmerking menen te komen als antwoord op deze vraag, maar er kan er maar één de ‘winnaar’ zijn. En dat is deze Phantom Syntopia: een Rolls-Royce die door de wereldberoemde Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen onder handen werd genomen.

Er zijn flink wat werkuren in dit project gaan zitten. Sterker nog: volgens de Britse fabrikant is er sprake van de meest complexe Bespoke behandeling van een Phantom ooit. Herpen organiseert normaliter Syntopia modeshows alwaar de Nederlandse ontwerpster met vloeiende, natuurlijke vormen speelt.

RollsRoycePhantomSyntopia4

Die vaardigheid paste zij nu toe op een Rolls-Royce Phantom Extended als basismateriaal. De motorkap daarvan werd voor de gelegenheid voorzien van een unieke lakkleur die een golvend effect geeft dankzij de combinatie van de meest zwarte verf die Rolls-Royce in haar schappen heeft liggen en metallic vlokken.

RollsRoycePhantomSyntopia9

Herpen leefde zich ook uit op het donkere interieur van de extra lange Phantom. Met als resultaat dat het Starlight (sterrenhemel) patroon van de hemelbekleding ook werd toegepast op de zetels.

RollsRoycePhantomSyntopia5

Het plafond zelf is bekleed met één enkele, ononderbroken lap leer met daarin het reliëf van 162 driedimensionale golven. Die zijn door het atelier van Van Herpen gesneden, gevouwen en gestikt. Het idee is dat hiermee  stromend water is gevisualiseerd.

RollsRoycePhantomSyntopia6

Alleen al in de hemelbekleding, met 187 lichtgevende met de hand geplaatste ‘sterren’, zijn bijna 700 uren handwerk gaan zitten. Daarnaast heeft Rolls-Royce liefst 3.000 uren gezwoegd om bovengenoemde unieke lakkleur te ontwikkelen. En dat is nog niet alles, want de Phantom Syntopia beschikt ook over een kunstwerk in het dashboard. Het duurde 60 uur om daar 85 stuks van hetzelfde golfpatroon voor te stikken.

RollsRoycePhantomSyntopia7

Dat alles maakt van dit exemplaar de meest complexe Phantom waar de Bespoke afdeling van Rolls-Royce zich ooit aan waagde. De Britten zijn nu even toe aan een kopje lauwe thee met melk. Daarom blijft het bij dit ene exemplaar. Wat voor consequenties dat heeft voor het prijskaartje, wil je vast niet weten.

RollsRoycePhantomSyntopia8

Voor Rolls-Royce was het project in ieder geval een unieke manier om de Bespoke mogelijkheden nog eens uitgebreid in de spotlights te zetten. In mei wordt deze “technisch meest complexe Phantom ooit” geleverd aan de fortuinlijke opdrachtgever, die de auto in zijn of haar privécollectie zal opnemen.

RollsRoycePhantomSyntopia2

Reageren is niet mogelijk.