Fiat vindt de Campagnola opnieuw uit

0

Het is nu zo’n 10 jaar geleden dat de eerste elektrische auto’s voor het grote publiek op de markt verschenen: de Nissan Leaf en de Renault Zoé. Geen van beide ontwikkelden zich tot grote kaskrakers. Dat had niet alleen te maken met het feit dat het grote publiek nog moest wennen aan de elektrische auto of dat er toen nog geen koopsubsidie van de overheid voor particulieren was, maar ook met het zoutloze uiterlijk van met name de Leaf. Elon Musk had goed door dat, toen hij de Tesla Model S liet ontwerpen, het oog ook wat wil, maar Nissan en Renault leken vooral op veilig te willen spelen, vermoedelijk vanuit de gedachte dat elektrische aandrijving al voldoende revolutionair was voor de doorsnee autokoper. Fout, want Toyota wist juist met het futuristische design van de tweede generatie Prius een doorbraak te forceren voor de hybride gezinswagen.

Inmiddels hebben Nissan en Renault hun lesje wel geleerd. In 2025 maakt de Leaf plaats voor een cross-over; een carrosserietype waarvan de autoconsument per definitie op zijn stoel gaat zitten. En na de Mégane Electric met nadrukkelijke premium uitstraling zal Renault in de nabije toekomst de nieuwe R5 Electric (retro, dus emotie) en de nieuwe 4Ever (terreinwagen look, dus stoer) lanceren.

FiatCampagnola

Fiat heeft in de vorm van de 500e al een elektrisch retro model, en de (mannelijke?) consument die een stoerder voertuig zoekt, zal medio 2024 worden bediend met de nieuwe Campagnola. De naam is afkomstig van een terreinwagen uit de jaren zeventig, maar de nieuwe editie heeft zijn natuurlijke habitat in en om de stad. Want de Fiat Campagnola anno 2024 is onderhuids gewoon een Jeep Avenger. In navolging van de ‘Auto van het Jaar 2023’ gaat ook de Italiaan in Polen gebouwd worden. Beiden zijn gebaseerd op het zogeheten eCMP platform van onder andere de Opel Mokka.

De nieuwe Campagnola zal worden gebaseerd in het B segment; een autoklasse waar Fiat nu volkomen afwezig is (de Panda en de 500/500e vallen in het A segment, terwijl de binnenkort te saneren Tipo en de 500X in het C segment thuishoren). Voor de nieuwe Campagnola heeft de Centoventi conceptstudie uit 2019 model gestaan; een vingeroefening voor een nieuwe Panda. Een directe opvolger voor die kleine Fiat komt er echter niet want in het A segment valt geen droog brood meer te verdienen. Vandaar dat de productieversie van de Centoventi een klasse hoger gaat opereren. In Nederland alleen in elektrische vorm, maar in Zuid Europa ook met een benzinemotor onder de kap.

Fiat wil de nieuwe Campagnola niet alleen in Europa op de markt brengen, maar ook op haar tweede thuismarkt, Brazilië. Het is lang geleden dat de Italianen een ‘wereldauto’ in hun assortiment hadden, maar met geld van huwelijkspartner Peugeot SA gaat het er eindelijk van komen. Zullen daarmee de gloriejaren van Fiat (127, Uno) in SUV vorm terugkeren?

Reageren is niet mogelijk.